O minge de foc a traversat cerul Europei cu o viteză de 54.000 km pe oră. Astronomii au surprins momentul, imagini unice VIDEO

O minge de foc a survolat vineri noapte cerul oraşelor spanile Sevilla, Huelva și Badajoz, dar şi al altor localităţi mai mici, viteza cu care a fost înregistrată fiind de aproximativ 54.000 de kilometri pe oră, potrivit măsurătorilor făcute de Observatoarele Astronomice din La Sagra (Granada) și Sevilla.

23 nov. 2019, 16:33
O minge de foc a traversat cerul Europei cu o viteză de 54.000 km pe oră. Astronomii au surprins momentul, imagini unice VIDEO

Apariţia mingii de foc a fost înregistrată la ora locală 20.53 (ora 21.53, ora României), potrivit cercetătorului responsabil pentru Proiectul Smart, astrofizicianul José María Madiedo, de la Institutul de Astrofizică al Andaluziei (IAA-CSIC). Evenimentul a avut loc ca urmare a intrării în atmosfera terestră a unei roci dintr-o cometă, botezată 289P/Blanpain.

Contactul cu atmosfera la această viteză a făcut ca roca să devină incandescentă, generând astfel o minge de foc care a început la o altitudine de aproximativ 83 de kilometri deasupra sud-vestului provinciei Sevilla. De acolo a înaintat pe o direcție nord-vest, traversând provincia Huelva, intrând în Extremadura și în cele din urmă a dispărut la aproximativ 68 de kilometri altitudine sud-vest de provincia Badajoz.