O minoră cu COVID, dar asimptomatică a câştigat în instanţă dreptul de a sta în autoizolare la domiciliu, şi nu în spital

O pacienta minoră din Galaţi, confirmată cu COVID-19, dar asimptomatică și-a câștigat dreptul în instanță de a își petrece perioada de autoizolare la domiciliu, nu în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Sf. Cuvioasa Parascheva".

RomaniaTV.net
28 iul. 2020, 13:47
O minoră cu COVID, dar asimptomatică a câştigat în instanţă dreptul de a sta în autoizolare la domiciliu, şi nu în spital

Hotărârea vine în urma analizării cazului de către magistraţii Judecătoriei Galaţi care au admis în instanță contestația făcută de mama minorei şi au dispus revizuirea deciziei de confirmare sau infirmare a prelungirii măsurii de izolare nr. 1 din 22.07.2020 emisă de DSP Galaţi cu privire la izolarea la domiciliu a minorei în loc de Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Cuvioasa Parascheva”.

Instanța a motivat adoptarea soluției, evidențiind faptul că DSP Galați a analizat superficial cazul minorei, fără a lua în considerare opțiunea autoizolării acesteia împreună cu mama ei la domiciliu, evitând riscul de răspândire a infecției. Măsura luată de DSP a fost considerată disproporționată în ceea ce privește protecţia adecvată a sănătăţii publice prin îngrădirea dreptului la libertate a persoanei, mai ales că aceasta este minoră. 

„De altfel, intimata (DSP Galaţi) nu a demonstrat în niciun fel că a luat în considerare situaţia minorei şi a aparţinătoarei acesteia, în sensul că acestea se pot izola în mod eficient la domiciliu sau în altă locaţie declarată, alta decât cea a unei unităţi spitaliceşti. Petenta (mama minorei), în calitate de reprezentant legal al minorei, nici nu a fost consultată cu privire la acest aspect, decizia izolării într-o unitate spitalicească fiind luată ab initio”, au declarat marţi magistraţii. 

Judecătorii au îndemnat la analizarea cu rigurozitate şi atenţie a fiecărei situaţii în parte şi adoptarea unor decizii conforme referitoare la măsurile de izolare în spital sau la domiciliu, ţinând cont de creşterea continuă a cazurilor de COVID pe teritoriul ţării. 

„Nu în ultimul rând, deşi nu este un argument juridic, instanţa are în vedere şi tendinţa constatată la momentul pronunţării hotărârii în ceea ce priveşte răspândirea coronavirusului în România, această tendinţă fiind pe un trend ascendent îngrijorător. În acest context, este de notorietate capacitatea logistică redusă a unităţilor spitaliceşti în România de a putea face faţă unui număr crescând de pacienţi infectaţi cu acest virus, prin aglomerarea acestor spitale cu pacienţi asimptomatici sau cu simptome minore putând fi afectate persoane cu forme mai severe ale bolii care nu vor fi tratate din lipsă de spaţiu sau vor fi tratate necorespunzător din cauza supraaglomerării şi a numărului redus de medici şi alt personal specializat. În acest sens, se impune cu atât mai mult analizarea cu mai multă profunzime fiecărui caz în parte şi dispunerea măsurii izolării la domiciliu sau în spital, după împrejurările fiecărui caz în parte”, a mai precizat instanţa. 


loading...