O minoră din Harghita și-a dat părinții în judecată, după ce i-au interzis să aibă o relație cu un băiat de etnie romă

O fată de 16 ani, din județul Harghita, și-a dat în judecată părinții, după ce i-au interzis să aibă o relație cu un băiat de etnie romă. Minora a deschis un proces în care le-a cerut judecătorilor să fie scoasă de sub tutela părinților săi.

25 ian. 2023, 16:05
O minoră din Harghita și-a dat părinții în judecată, după ce i-au interzis să aibă o relație cu un băiat de etnie romă

Fata de 16 ani din județul Harghita, a deschis procesul, în iulie 2022, la Judecătoria Miercurea-Ciuc, acolo unde a decis să își dea părinții în judecată.

Fata se bazează pe articolul din Codul Civil care prevede că „pentru motive temeinice, instanţa de tutelă poate recunoaşte minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exerciţiu”, conform adevarul.ro

Citiți și: Antonia, o adolescentă de 17 ani din Argeș, s-a sinucis cu câteva zile înainte de majorat. Mesajul disperat al tatălui: „Te iubesc și te voi urma”

Minora din Harghita susține că a fost agresată și sechestrată de familia ei

Fata susține că „în ultima perioada s-au înrăutăţit relaţiile lor de familie şi nu mai poate suporta acţiunile părinţilor, chiar dacă a încercat să vorbească cu ei de nenumărate ori”.

În procesul deschis de adolescentă, aceasta a arătat că „atât părinţii, cât şi fraţii săi sunt agresivi și a fost bătută de aceştia de mai multe ori, chiar din copilărie”. Fata a mai arătat în cererea de chemare în judecată că, „având în vedere această atmosferă tensionată de acasă, a început să petreacă majoritatea timpului cu familia prietenului ei, care sunt alături de ea şi o susţin din toate punctele de vedere”.

Tânăra s-a plâns judecătorilor că părinții ei nu sunt de acord cu alesul inimii sale și susține că a aflat „cu stupoare” că „motivul opoziţiei reprezintă obiceiurile din acea comunitate”. Fata a mai precizat că părinții ei „au şi intenţia să o mărite, dar au ales o altă persoană, cu care ea nu este de acord, dar nu știe dacă va avea dreptul şi posibilitatea să aleagă”.

De asemenea, adolescenta s-a mai plâns că „îi este interzis să părăsească domiciliul, iar când părinţii nu se află acasă, se închide în casă, fără să aibă chei suplimentare şi fără să aibă şanse să scape, dacă se întâmplă orice”.

Mai mult decât atât, adolescenta s-a mai plâns că părinții o obligă să muncească și i-au spus, în august 2022, că „urmează să o ducă în străinătate, chiar şi fără acordul ei, în mod forţat probabil, în Germania, cu scopul să realizeze şi aceasta venituri, fără să aibă un drept de alegere şi fără să știe ce fel de muncă trebuie să presteze”.

În replică, părinții săi spun că plângerea fiicei lor „nu reflectă realitatea, în spatele petiţiei sale fiind un alt motiv”. Părinții fetei au explicat că au patru copii, dintre care doi sunt deja majori și au menționat în proces că sunt o familie modestă, cu posibilități financiare limitate.

Citiți și: Alertă în Vrancea! O adolescentă de 14 ani, dispărută fără urmă, după ce a plecat în vizită la un prieten