O mireasă moartă în accident i-a cerut tatălui ei să facă o biserică în Câmpulung. Ce se întâmplă cu cuplurile care se căsătoresc acolo

Anul 1936 a avut o zi blestemata de sambata. O zi in care, pentru o familie de boieri s-a intamplat o tragedie, urmata de o adevarata legenda ''cusuta'' in jurul ei. Un automobil, rar pentru acele vremuri, s-a ciocnit violent cu un camion care cara lemne. Au fost patru victime, iar dintre cele patru victime, o persoana a murit.

25 iun. 2018, 13:38
O mireasă moartă în accident i-a cerut tatălui ei să facă o biserică în Câmpulung. Ce se întâmplă cu cuplurile care se căsătoresc acolo

Culmea situatiei ca cei trei raniti prezentau doar cateva zgarieturi, dar mireasa nu a avut acelasi noroc ca restul pasagerilor, scrie bzi.ro. Este vorba despre fiica boierului Stefanescu din orasul Campulung Muscel. Imbracata intr-o rochie de mireasa, catalogata de presa vremii ca fiind fascinata, Margareta avea doar 26 de ani atunci cand tragedia s-a produs. Tanara se intorcea, impreuna cu parintii si alaturi de mire de la Bucuresti, acolo unde oficiase cununia religioasa.

Citeşte şi Accident grav în Gorj. O femeie a murit, trei persoane sunt rănite

Familia Stefanescu era cea mai bogata si influenta familie din oras. O clipa de neatentie a transformat o zi de sarbatoare intr-un adevarat blestem pentru parinti, dar si pentru mire. Localnicii asteptau in jurul conacului, iar invitatii erau nerabdatori ca mirii sa soseasca in oraselul lor pentru a petrece „trei zile si trei nopti”, ca in povesti. In loc de alai de nunta, sute de oameni au condus-o pe frumoasa Margareta la cimitir. Oamenilor li se uscasera ochii de atatea lacrimi, mai ales ca tanara fusese o domnita vesela, apropiata pana si de slugile de la conac. Imbracata chiar in rochia de mireasa, purtata in ziua accidentului, pe care se mai vedeau petele de sange, Margareta a fost inmormantata in Cimitirul Bellu din Capitala. Dupa inmormantare, boierul Gheorghe Stefanescu a inceput sa isi viseze fiica. Margareta i se arata boierului in vis imbracata in aceeasi rochie de mireasa, iar visul era insotit de aceeasi rugaminte: „Nu ma lasa singura in Bucuresti! Fa-mi o casa pe deal si adu-ma inapoi, la Campulung…”.

Mergand prin preoti, boierul a deslusit tainele mesajului si nu a asteptat foarte mult, acesta ridicand o biserica extrem de frumoasa, in amintirea fiicei sale. Locatia a fost aleasa pe dealul Flamanda din localitate. Localul era deja inconjurat de o legenda veche de aproape 200 de ani in urma, avand numele de ”Schitul Mireselor”. Maicutele obisnuiau, cu cateva sute de ani inainte, sa confectioneze rochii de mirese pentru fetele nevoiase din Campulung.

Margareta s-a intors acasa, in sicriu

Om instarit, boierul Gheorghe Stefanescu a pus piatra de temelie in anul 1938, iar, insusi arhitectul George Matei Cantacuzino a conceput lacasul de cult in stilul moldovenesc al Musatinilor. Cei care au desavarsit constructia din piatra alba de Albesti au fost niste mesteri italieni, stabiliti la Campulung, Victor Mezzaroba, Luigi Pavoni si fratii De Nicolo. Stefanescu isi aduce copilul acasa, in sicriu, dupa deshumarea de la Bellu, si-l ingroapa sub o lespede de mormant, de marmura alba, chiar in locul in care se va inalta semeata biserica. De atunci, in Biserica Miresei din Campulung si-au jurat credinta si iubire sute de miri si toate famillile au fost binecuvantate. Localnicii spun ca duhul Miresei protejeaza locul. Mai mult, niciun cuplu care s-a casatorit la biserica de pe dealul Flamanda nu a divortat.