O moţiune de infarct: Demisii, negocieri la sânge, atacuri şi ameninţări VIDEO

După zeci de calcule şi racolări ale parlamentarilor de la putere, USL a reuşit să strângă voturile necesare pentru a trânti cabinetul Ungureanu. Guvernul a fost dat jos la numai după două luni de la instalare. Dezbaterile în plenul Parlamentului au fost însă extrem de tensionate. Au fost lansate atacuri la persoană, s-a negociat la sânge până în ultima secundă, au fost înregistrate demisii şi... s-a plâns.

RomaniaTV.net
27 apr. 2012, 05:37
O moţiune de infarct: Demisii, negocieri la sânge, atacuri şi ameninţări VIDEO

UPDATE 14.55: Guvernul Ungureanu a căzut. Moţiunea a fost adoptată.

UPDATE 14.45 Urnele au fost aduse înapoi în plen pentru că deputatul PSD Georgian Pop, care a făcut apelul nominal al parlamentarilor, nu a votat.

UPDATE:14.40. S-a încheiat votul. Potrivit unei numărători paralele, moţiunea a trecut, informează România TV. 233 de parlamentari au votat în favoarea moţiunii. Asta înseamnă că moţiunea trece, iar Guvernul pică. Şi-au exercitat votul 245 de parlamentari.  Pentru căderea Guvernului sunt necesare 231 de voturi „pentru”.

UPDATE 14.30: Deputatul Daniel Oajdea (PP DD) a votat pentru moţiunea de cenzură. Şi-au exercitat votul şi Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian, precum şi deputaţii Niculae Mircovici şi Amet Aledin, membri ai grupului. Liderii partidelor din coaliţie recomandaseră ca parlamentarii formaţiunilor care susţin Guvernul să nu îşi exprime votul la moţiunea de cenzură.

UPDATE 14.20. Deputatul PDL de Olt Daniel Bărbulescu şi-a exprimat votul la moţiunea de cenzură a opoziţiei, împotriva directivei partidului de a nu participa la vot. A votat şi senatorul UNPR, Ion Vasile. Deputatul Marius Dugulescu, care şi-a anunţat recent trecerea de la PDL la PNL, nu a fost prezent în plen la momentul în care a fost strigat de chestorul Camerei Deputaţilor pentru a-şi exprima votul.

UPDATE 14.15 Senatorul Sorina Plăcintă, care anunţase că va vota pentru moţiune, nu a venit la vot, informează România TV.

UPDATE 14.10 Deputatul Oana Niculescu-Mizil a declarat, pentru DC News, că va vota moţiunea de cenzură.

UPDATE 13.55 A început votul. Votul este secret, exprimat cu bile, însă reprezentanţii opoziţiei au anunţat că votează la vedere. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură şi, implicit, demiterea Guvernului sunt necesare 231 de voturi favorabile.

UPDATE 13.50: Se vehiculează că ar vota pentru moţiune Oana Niculescu Mizil, Aura Vasile, Ion Vasile şi Mihai Niţă.

UPDATE 13.55  Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu: „Doamna senator Sorin Plăcintă, care a anunţat acum 15 minute că va vota moţiunea, este acum încuiată în biroul doamnei Raluca Turcan. Vă rog să dispuneţi ca un secretar şi un chestor să ia toată măsurile ca doamna senator să poată vota.” Roberta Anastase: „Transmiteţi o informaţie falsă. Doamna senator nu se află în biroul doamnei Turcan. Mai verificaţi!”

UPDATE 13.51 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a susţinut, vineri, de la tribună, că senatorul Sorina Plăcintă a fost ameninţată, în plen de către liderul PDL Bucureşti, Elena Udrea. „Sorina Plăcintă a fost ameninţată de doamna în alb, doamna Albă ca Zăpada Elena Udrea, sub privirile noastre, chiar în sala de plen”, a spus Ponta.

UPDATE 13.50 Elena Udrea despre discuţia cu Sorin Plăcintă: „Suntem foarte bune amice şi şi-a permis un moment de sinceritate”

UPDATE 13. 42 Liderul grupului deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, i-a transmis, vineri, premierului Mihai Răzvan Ungureanu, în plenul reunit, că ar trebui să îl pună pe gânduri lipsa majorităţii din sală şi că mai bine ar fi demisionat din proprie iniţiativă. „Sunteţi confruntat cu o moţiune de cenzură care are mari şanse să treacă, prin urmare credibilitatea dumneavoastră este extrem de precară. (..) De fapt nu aţi înţeles mandatul pe care l-aţi primit, că toate aceste chestiuni la care azi v-aţi referit ca la o serie de comunicări geologice nu au mare relevanţă, iar ceea ce contează, în final, sunt chestiunile politice”, a spus Tăriceanu.

UPDATE 13.40 Mihai Răzvan Ungureanu: Nu am făcut atacuri la persoană. Nu este arma mea, ci este arma celui care nu reuşeşte să găsească argumentul logic la ceea ce spun. Au dreptate domnii Ponta şi Antonescu: nu mă regăsesc în generaţie cu ei. Domnul Antonescu mă acuză că am fost premiant. Îmi pare rău că vă dezamăgesc, domnul preşedinte! A existat momentul discursului sobru şi momentul invectivelor. Îmi este greu să vă spun cum mă simt când văd că în faţa unor argumente clare, vine în schimb invectiva şi atacul la persoană. Nu sunt armele mele, nu am de gând să pornesc de la atacuri la persoană şi să ajung la violenţă. Are dreptate domnul Vainer când spune că orice cuvânt prost ales poate schimba istoria. Sunt convins că se poate face politică în care să existe decenţă, sobrietate.

UPDATE 13.25 Senatorul PDL Sorina Plăcintă a anunţat că votează moţiunea. Plăcintă a părăsit sala de plen, însoţită de senatorul Radu F. Alexandru, vizibil iritată de faptul că a fost filmată în timp ce plângea. „Intraţi în vieţile oamenilor! (…) Am plâns pentru că mă doare burta. Nu vă mai săturaţi să umblaţi după familia mea. Pe mine nu mă poate ameninţa nimeni”, le-a spus Plăcintă jurnaliştilor prezenţi.

UPDATE 13.20 Deputatul Daniel Oajdea a declarat că şi puterea şi opoziţia au încercat să-l convingă în legătură cu moţiunea de cenzură, dar el şi-a păstrat poziţia de a vota moţiunea. „Au încercat să mă convingă toţi”, a spus Oajdea. El a menţionat că va da votul său în sprijinul pensionarilor. „Eu nu fac decât să fiu consecvent cu mine însumi să dau votul meu în sprijinul pensionarilor”, a precizat Oajdea pe holurile Parlamentului.

UPDATE 13.20 Democrat-liberala Sorina Plăcintă negociază cu PNL, informează România TV. Potrivit imaginilor prezentate în direct de televiziuni, Plăcintă a izbucnit în lacrimi în timpul unei discuţii cu Elena Udrea, în plenul Camerei Deputaţilor.

UPDATE 12.55 Negocieri intense au loc, înainte de vot, la restaurant sau chiar în plen, între reprezentanţi ai puterii şi ai opoziţiei, în încercările pe care fiecare parte le face pentru a-şi asigura succesul. „Nimeni nu controlează nimic. Scorul e foarte strâns. Ce-o vrea Dumnezeu”, a spus un parlamentar al puterii, citat de Mediafax. Un alt parlamentar a arătat că fiecare parte susţine că are două, trei voturi în plus, însă nimic nu este sigur: „Unul spune «am două în plus», celălalt «nu, eu am două, trei în plus»”. Unul dintre parlamentarii opoziţiei a apreciat că diferenţa este de două-trei voturi. „Se joacă la două-trei voturi”, a spus acesta. În timpul discursurilor susţinut în Parlament, în plen şi pe holuri este un du-te-vino continuu.

UPDATE 12.50 Deputatul de Timiş Marius Dugulescu, care şi-a anunţat recent trecerea de la PDL la PNL, a declarat pentru Mediafax că nu îşi va exprima votul la moţiunea de cenzură. „Nu pot să votez căderea unui om de dreapta ca să vină un om de stânga în locul său. E contrar principiilor mele. Nu mi-am semnat încă adeziunea la PNL, nu am anunţat trecerea mea la PNL în plenul Parlamentului, aşa cum se procedează, aşa că voi acţiona independent”, a spus Dugulescu.

UPDATE 12.45 Deputatul Aurel Vainer, de la Grupul minorităţilor naţionale, a declarat, de la tribuna Parlamentului, că s-a simţit, alături de colegii săi de grup, extrem de lezat de tonul folosit în discursul său de către liderul PNL Crin Antonescu, care le-a cerut imperativ să voteze moţiunea.  „Domnul Crin Antonescu a încheiat tumultuos discursul său, chemând la război, la luptă. Şi ne-a dat şi un ultimatum, să votăm moţiunea, să nu ne mai ascundem”, a spus Vainer. El a subliniat că minorităţile naţionale sunt reprezentate în Parlamentul României în baza unui drept istoric, garantat de Constituţie, datorită faptului că au participat la formarea statului naţional. „Nu dumneavoastră sau Partidul Naţional Liberal ne-aţi dat dreptul să fim în Parlament, şi nici nu ni-l veţi lua dumneavoastră când veţi veni la putere”, i s-a adresat liderului PNL deputatul Vainer, care reprezintă comunitatea evreiască. De asemenea, el l-a criticat pe Antonescu pentru că la discursul din mitingul USL de la Romexpo s-a adresat colegilor săi cu formula „camarazi”. „Nu se poate să îl reînviaţi”, a spus Vainer, adăugând că ar trebui să ştie „că uneori un cuvânt e mai puternic decât o bombă atomică”.

UPDATE 12.27 Liderul PNL, Crin Antonescu, în plenul Parlamentului:

– Originea adevărată a puterii este la cetăţean, nu la telefon cu Băsescu. Înţelegeţi că asta e sursa legitimă a puterii! Trebuie să plecaţi pentru că executaţi ordine. Aveţi bunătatea ca la plecare să ne spuneţi ale cui ordine le executaţi în afara acelui om care vi le dă de la începutul lumii.

– Partidele şi liderii lor se nasc greu, dar nu pe banii publici. Nu-i folosiţi pentru a salva un ciuruc de partid cum este PDL. Asta noi liberalii nu acceptăm şi asta nu vă îngăduim să faceţi prin votul nostru.

Mă tem, domnul prim-ministru, nu de dv. personal, ci de capacitatea sistemului de a produce la infinit ungureni pentru că ei, ungurenii, nu sunt o nouă generaţie în politică, generaţia premianţilor din Comitetul Central al UTC, al premianţilor puşi la SIE. Generaţia nu e o serie de maşinuţe cu un cip în plus.

Pe cine reprezentaţi? Nici măcar pe cine a mai rămas din adunătura pedelistă. Atunci de ce nu plecaţi singur? Mergeţi şi jucaţi-vă de-a generaţia nouă, de-a lăsa intelectualii să vină la mine, de-a mişcarea, dar nu pe banii publici, nu pe limba română, nu pe resursele României.

Un cuvânt pentru reprezentanţii minorităţilor naţionale. România a fost şi este neînchipuit de generoasă când a dat dreptul de a fi reprezentată fiecare minoritate în Parlament de a fi reprezentată, chiar şi cu 200 de voturi în spate. Azi naţiunea are nevoie de ajutorul dumneavoastră, limba română are nevoie de dv. Nu aveţi dreptul să vă ascundeţi astăzi şi să decideţi soarta a 20 de milioane de români. Dacă vă ascundeţi astăzi, nu vă va mai căuta nimeni.

UPDATE 12.24 Cătălin Croitoru: Eu refuz să stau în bancă, că nu mai admit să înghit umilinţe. Voi vota cu bilele la vedere. Aş fi dorit să fie la vot şi colegi ardeleni care să voteze cum le dictează conştiinţa, care să le permită să-şi privească părinţii şi copiii în ochi, să meargă cu sufletul împăcat să aprindă o lumânare la mormântul străbunilor. Dar ei nu sunt aici. Eu, Cătălin Croitoru, îndată după ce îmi voi exerccita votul, îmi voi înceta activitatea în grupul PDL şi încep să activez în grupul PSD.

UPDATE 12.20 Sever Voinescu: Nu este vorba de a curma suferinţele poporului, ci despre faptul că USL crede că are suficiente voturi pentru a ajunge la putere. De fapt, avem de ales între două tipuri de politician. A fost de o parte Mihai-Răzvan Ungureanu, de cealaltă domnul Ponta. Sigur, îl aşteptăm şi pe adjunctul domnului Ponta, pe Crin Antonescu.

UPDATE 12.15 Deputatul Daniel Oajdea (PP-DD) ar susţine Guvernul la votul pe moţiunea de cenzură a opoziţiei, informează România TV.

UPDATE 12.10 Deputatul de Mureş Minodor Dobre a ţinut în discurs în trei limbi – română, maghiară şi engleză pentru a demonstra aderenţa USL la valorile multiculturalităţii. „That may never be. Nobody will ever take us back in time”, şi-a încheiat Dobre speech-ul.

Dobre a fost ironizat de către vicepremierul Marko Bela pentru felul în care şi-a ţinut discursul. „Din cele trei limbi am înţeles foarte bine una: limba română. Cealaltă se pare că a fost limba engleză. Am înţeles câte ceva. A treia a semănat mult cu limba maghiară, dar nu prea am înţeles ce s-a spus. Aşa că domnul deputat mi-a dovedit un singur lucru: că nu e nicio problemă dacă în Târgu Mureş, unde sunt jumătate maghiari, jumătate români, se vorbesc două limbi. Aşa cum vorbim noi, maghiarii, cele două limbi, aşa mai încercaţi şi dv. să învăţaţi limba maghiară„, a spus Marko.

UPDATE 12.00 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, precum şi liderii PDL Vasile Blaga, Roberta Anastase, Ioan Oltean şi Emil Boc s-au reunit în biroul preşedintelui Camerei, în timp ce în plen se dezbate moţiunea de cenzură.

UPDATE 11.51 Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca moţiunea să se dezbată fără invitaţi, informează România TV.

UPDATE 11.30 Reprezentanţi ai PSD şi PDL negociază chiar în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, pentru atragerea de voturi prin apelarea telefonică a unor parlamentari care se aflau în sala de plen şi ascultau textul moţiunii şi discursul premierului Ungureanu. Potrivit Mediafax, de pe culoarele Parlamentului sau din bufetul de lângă sala de plen, parlamentarii PSD Ilie Sârbu şi Constantin Niţă au încercat să mai obţină voturi pentru moţiune, în timp ce textul acesteia era prezentat în plen, şi i-au sunat la telefon pe parlamentari ai puterii aflaţi în sala de plen. Ilie Sârbu i-a spus lui Constantin Niţă că unii dintre cei apelaţi nu răspund pentru că nu aud, fiind gălăgie în sală. De cei doi s-a apropiat şi deputatul PSD Carmen Moldovan, care i-a întrebat ce fac. „Sforării, ce să facem”, a răspuns Sârbu. Constantin Niţă a spus unor apropiaţi, în urma acestor telefoane, că USL a obţinut 4 voturi în plus peste cele necesare adoptării moţiunii. Reprezentanţi ai puterii au fost observaţi şi ei în timp ce încercau să obţină voturi din tabăra adversă în timp ce în sala de plen se discuta textul moţiunii. Un parlamentar PDL, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a spus că opoziţia, de fapt, are două voturi în minus.  „Se va negocia la sânge fiecare vot, chiar şi până la introducerea ultimei bile în urnă”, a spus parlamentarul PDL.

UPDATE 11.27 Victor Ponta, în plenul Parlamentului: „Vă mulţumesc, domnule prim-ministru, şi dumneavoastră şi Guvernului şi SIE pentru grija vacanţelor mele. Vă asigur că nu am fost niciodată pe banii OMV în vacanţă(aplauze în sală). Anul trecut de vacanțele mele se preocupa Traian Băsescu. Securiștii între ei au preocupări comune. (râsete din băncile opoziţiei).

-Cred că trebuie să oprim haosul întins în toate instituţiile publice, să luăm măsuri stimulative pentru mediul economic, să ne asigurăm că România va respecta angajamentele luate, să considerăm o prioritate lupta împotriva crimei organizate.

-Guvernul Băsescu-Ungureanu a deschis şase probleme care trebuie rezolvate. Referitor la privatizări, USL a solicitat transparenţă, nu licitaţii ascunse, nu firme dubioase pe care doar SIE le cunoaşte, nu vânzarea pe preţuri mici şi spăgi mari a ceea ce România nai are în acest moment. În al doilea rând, banii pentru baronii locali ai PDL, UNPR şi UDMR. Domnul premier i-a anunţat cu aroganţă pe românii ce nu trăiesc în fiefuri ale puterii că nu au dreptul să primească niciun leu din bani publici. Şpăgile lui Flutur şi Falcă nu sunt cheltuieli neprevăzute în exerciţiul bugetar. În al treilea rând, există un principiu trecut în Constituţie: autonomia universitară. Să-l încalci ca să te asiguri că te mai susţine UDMR la guvernare, doar prim-ministrul îl consideră normal. Cu restituirea proprietăţilor, premierul Ungureanu se confruntă până se lasă păgubaş

-Banii luaţi ilegal de la pensionari de către guvern trebuie restituiţi imediat. Domnul Ungureanu spunea că va da afară imediat un ministru care greşeşte. Bănuiesc că a dat-o deja afară pe doamna Boghicevici, dacă l-a lăsat domnul Falcă.

-În acest moment Senatul funcţionează pentru că USL are o majoritate consolidată acolo. Camera Deputaţilor nu funcţionează pentru că are un preşedinte care se comportă abuziv.

-Nu aş vrea să-l contrazic pe domnul Paleologu când vorbeşte de hoţiile şi tâmpeniile făcute de cei de la putere.

Alături de USL sunt gata să-mi asum chiar de mâine conducerea ţării. Sunt gata să nu facem calcule electorale atâta timp cât 6 luni de scurtare a suferbţelor oamenilor sunt mai importante decât orice calcul electoral. Sunt convins că un program, cu oameni de bună credinţă vom putea face ce le-am promis românilor, iar în noiembrie românii ne vor da un nou mandat la conducerea ţării.

-Sper, domnule Paleologu, ca săptămâna viitoare să fiţi prezent şi să votaţi un guvern condus de mine. Domnul Prigoană spunea că votează moţiunea dacă îl susţin ca primar Nu-l susţin, îl susţin pe domnul Oprescu dar vă rog, domnul Prigoană, să participaţi la vot.

Lângă mine se află un deputat care a venit să-şi facă datoria faţă de cei care l-au ales, Ionuţ Chisăliţă. Vreau să-i mulţumesc şi în memoria mea va rămâne gestul său faţă de laşii, fricoşii care stau ascunşi în birouri. Cred că cei care lipsesc trebuie să vorbească cu pensionarii cărora li s-au luat banii, cu şomerii, cu studenţii din Târgu-Mureş.

-Nu ştiu rezultatul moţiunii, dar ştiu că cei care vor vota moţiunea de cenzură îşi vor face datoria faţă de cei care i-au ales.

UPDATE 11.15 Teodor Paleologu (PDL)„Au fost tot felul de discuţii, s-au făcut pariuri E mare supans, s-ar părea. S-au făcut şi speculaţii, ce să facă USL dacă trece moţiunea…. Domnule preşedinte Ponta, mă uit la dvs: Nu umblaţi cu cioara vopsită! (VOCIFERĂRI ÎN SALĂ). Asumaţi guvernarea! Formula dlui Iliescu, înţeleptul tribului, să fie un guvern de tranziţie, nu cred că mai convinge pe nimeni. Atunci, dragi colegi, aplicaţi-vă dvs. înşivă aceleaşi criterii de performanţă: Dacă trece moţiunea, demonstraţi că puteţi face în 7 luni ce n-a făcut acest guvern în 2 luni. (…) Votaţi, nu ameninţaţi! Votaţi, nu împuşcaţi! Votaţi, nu trageţi!

(…) Vreau să-i adresez domnului Ponta un sfat, o amicală sugestie: să citească Cântul 2 din Iliada. Ce se întâmplă în cântul 2? Intervine Thersites cel urât şi comic, singurul personaj comic în Iliada, şi îl ameninţă pe Agamemnon. Îl face de băcănie, cum se spune, aşa cum a făcut nu demult un coleg al dvs., când l-a ameninţat pe premierul Ungureanu că va avea destinul lui Aldo Moro (…) Ulise în pune la punct pe Thersites şi îi dă cu sceptrul în cap. Aşa sper să facă şi dl Ponta: să-i dea că sceptrul în cap lui Thersites.”

UPDATE 10.41 Parlamentarii PDL nu sunt prezenţi în sală decât în număr foarte mic. Potrivit România TV, parlamentarii democrat-liberali sunt ţinuţi într-o sală separată, alături de Roberta Anastase. Întrebat dacă Anastase le-a interzis parlamentarilor PDL să fie prezenţi în sală, preşedintele partidului, Emil Boc a răspuns: „Ei, nici poveste!” În sala de plen, sunt prezenţi 252 de parlamentari. Potrivit calculelor Mediafax, aproximativ 20 de parlamentari ai coaliţiei de guvernare erau în sala de plen a Parlamentului în timp ce premierul Ungureanu îşi prezenta discursul la dezbaterea moţiunii de cenzură. Reprezentanţii UDMR aveau în sală doar cinci parlamentari, în timp ce PDL era reprezentat de aproximativ 15 senatori şi deputaţi, printre aceştia aflându-se Sever Voinescu, Theodor Paleologu, Valeriu Tabără, Cătălin Croitoru, Silviu Prigoană, Vasile Gherasim, Mircea Toader, Costică Canacheu. Majoritatea parlamentarilor PDL s-ar afla la sala de grup din Camera Deputaţilor.

UPDATE 10. 30 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că „aroganţa şi suficienţa l-au adus pe premierul Ungureanu în situaţia de a fi primul ministru cu cel mai scurt mandat din istoria României”. „Sper că vor fi patru oameni măcar care vor avea curaj şi vor trece peste ameninţările domnului Boc, domnului Blaga, doamnei Udrea şi se vor ridica în două picioare sau vor avea curaj să vină să-şi exprime votul”, a spus Ponta. El a arătat că cei 226 de membri ai USL, la care se adaugă senatorul Mircea Geoană, vor vota la vedere „pentru a opri din faşă această propagandă pedelisto-cotrocenistă” cum că USL n-ar vota moţiunea.

UPDATE 10.25 Liderul PDL, Emil Boc, a declarat că opoziţia nu are capacitatea să adune cele 231 de voturi necesare adoptării moţiunii şi că PDL nu ia în calcul niciun alt scenariu decât acela al respingerii moţiunii şi al păstrării actualului guvern. „Nu vor fi întrunite voturile necesare pentru ca moţiunea să treacă. Opoziţia nu are niciun program economic”, a apreciat Boc.

UPDATE 10.22 Deputatul neafiliat Mircia Giurgiu a declarat, vineri, în Parlament, că va vota pentru moţiunea de cenzură „cu ambele mâini la vedere”. „Eu votez cu ambele mâini la vedere”, a precizat Mircia Giurgiu înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură. Deputatul PDL Cătălin Croitoru nu a vrut să precizeze cum va vota la moţiunea de cenzură, arătând că va face declaraţii în plen.

UPDATE 10.20 Senatorul UNPR Corneliu Grosu a declarat că va vota moţiunea de cenzură, pentru că aşa a fost împuternicit de cei care l-au trimis în Parlament şi pentru binele şi sănătatea învăţământului medical. „Voi vota această moţiune aşa cum am fost împuternicit de cei care m-au trimis aici şi pentru binele şi sănătatea învăţământului medical din România”, a afirmat senatorul UNPR, înainte de dezbaterea moţiunii de cenzură. El a spus că nu va pleca din UNPR şi că această „calitate a sa de membru al UNPR rămâne intactă”, arătând că i-a anunţat pe toţi colegii săi despre gestul său.

UPDATE 10.16 Primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu vorbeşte în plenul Parlamentului.

– Regret că în faţa mea se află prea mulţi politicieni şi prea puţini oameni de stat

– Am avut senzaţia unei căderi în timp, unde idei xenofobe se amestecă cu cele de tip „Nu ne vindem ţara”. Moţiunea nu construieşte nici măcar o idee, este o invitaţie către o Românie arhaică în care interesul cetăţeanului nu este reflectat în niciun fel.

-Cum poate fi catalogată etichetarea comunităţilor locale ca aparţinând puterii sau opoziţiei altfel decât o nedreptate făcută acestor comunităţi. Guvernul pe care îl conduc nu a făcut nici concesiuni preferenţiale, nici privatizări intemepestive sub comandamente externe, aşa cum sugerează moţiunea.

– Guvernul nu poate fi acuzat pentru lipsa unora de informare sau pentru incapacitatea unora de a înţelege.

-La Varşovia, am fost pentru România pentru că ştim ce înseamnă China şi ce înseamnă credibilitatea unui stat într-o asemenea relaţie. România nu este un magazin pe care să pui placa cu „închis” la care să te întorci după ce termini vacanţa. Eventual, în Dubai.

-Încerc să-mi dau seama cum percep cetăţenii României din afara ganiţelor cum respectul faţă de drepturile minorităţilor să fie neglijat. Mi se pare inacceptabil să credem că putem câştiga capital electoral cu un discurs politic din alte vremuri.

-Am fost acuzat că au fost alocaţi bani la o primărie unde primarul a fost arestat, dar nu poţi penaliza o comunitate locală pentru abaterile unui ales local.

-În 2008, Fondul de Rezervă al Guvernului a fost suplimentat de 593 de ori faţă de suma iniţială. Dacă acest Guvern a suplimentat fondul de doar 3 ori şi a alocat banii doar cu destinaţie precisă, cum calificaţi alocarea de bani pentru autorităţile locale pentru acoperirea „oricărui tip de cheltuieli”, aşa cum s-a întâmplat în 2008?

-Îmi este greu să explic cum într-o ţară membră a UE partide parlamentare iniţiază moţiune de cenzură pentru respectarea Legii educaţiei şi pentru multiculturalitate în mediul universitar. Învăţământul medical în limba maghiară a fost înfiinţat în 1945, la Cluj, prin decret al regelui Mihai, iar în 1946 a fost strămutată la Târgu Mureş.

-Pentru a fi şantajabil, trebuie să ai ceva de ascuns sau de pierdut. În trecutul acestui guvern, nu se află un asemenea pasiv. Eu nu sunt şantajabil şi aş vrea să cred că nici dv. nu sunteţi, dar folosirea extensivă a acestui cuvânt mă face să cred că aveţi experienţă în domeniu.

UPDATE 10.15 Democrat-liberalul Cătălin Croitoru a trecut la PSD, informează România TV.

UPDATE, ora 10.07 Potrivit unor surse citate de agenţia Mediafax, PDL şi premierul Ungureanu au calculat că moţiunii îi lipsesc două voturi pentru a fi adoptată.

UPDATE, ora 9.47 Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat că opoziţiei îi mai lipsesc patru voturi pentru ca moţiunea de cenzură să treacă. El speră ca „măcar patru parlamentari ai puterii să redevină oameni” şi să aibă curajul să treacă peste ameninţările lui Boc, Udrea şi Anastase şi să voteze. Întrebat de jurnalişti dacă are semnale că şi alţi parlamentari ai PDL vor trece la USL, Pona a răspuns: „Până acum nu. Am un singur semnal şi un singur apel, că vor fi totuşi oameni care nu vor respecta acea ruşinoasă şi condamnabilă decizie a grupului PDL de a-i consemna sus la vot”.

UPDATE, ora 9.37 Şedinţa plenului Parlamentului a început. Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu citeşte textul moţiunii de cenzură.

UPDATE, ora 9.35 Deputatul PDL Sulfina Barbu a arătat că USL are cu şase voturi mai puţin decât este nevoie pentru a demite Guvernul. „Am discutat cu fiecare parlamentar, cu toate partidele din coaliţie, cu cine participă, cu cine nu poate să participe. Din calculele pe care le avem noi, cei din opoziţie au 225 de parlamentari. Au nevoie de 231 de voturi pentru ca moţiunea să treacă. Mai lipsesc şase voturi”, a spus Barbu.

UPDATE, ora 9.25: Deputatul neafiliat Gheorghe Zoicaş a discutat cu primul-ministru şi Roberta Anastase despre modul în care va vota la moţiunea de cenzură. Zoicaş i-a cerut primului-ministru să-l demită pe ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru modul în care gestionează două investiţii cu bani europeni în judeţul Maramureş. „Domnul prim-ministru o să facă o evaluare a miniştrilor luna viitoare”, a declarat Zoicaş precizând că premierul va merge în Maramureş pentru a evaluat situaţia la faţa locului. „Sunt mulţumit că m-a ajutat”, a declarat Zoicaş, pe al cărui vot la moţiune USL nu mai poate conta.

UPDATE, ora 9.20 Senatorul independent Cezar Măgureanu a anunţat că va vota în favoarea moţiunii, fără să precizeze dacă intenţionează să se afilieze vreunui partid din opoziţie.

UPDATE, ora 9.16: Potrivit unor surse din USL, 5 democrat-liberali negociază cu liberalii pentru a vota moţiunea de cenzură. Conform România TV, unul dintre ei este deputatul Cătălin Croitoru, care şi-a declarat intenţia de a participa la vot, în pofida deciziei PDL ca parlamentarii partidului să boicoteze votul. În schimb, secretarul general al PDL Ioan Oltean susţine că USL nu va obţine cele 231 de voturi necesare. „Ei se încurajează de doi ani de zile. Sper să realizeze azi că majoritatea este în măsură să guverneze România”, a declarat Oltean

UPDATE, ora 9.00: Parlamentarii încep să se adune pentru şedinţa comună. Atât Roberta Anastase, preşedintele Camerei, cât şi premierul au refuzat să facă declaraţii.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu spunea că emoţiile sunt pozitive în ceea ce priveşte moţiunea de cenzură, motiv pentru care săptămâna aceasta a făcut un tur de forţă la partidele din coaliţie. Potrivit reprezentanţilor Opoziţiei mai este nevoie de 4 voturi ca moţiunea să treacă, iar în acest sens toate şansele sunt în mâinile parlamentarilor neafiliaţi care au toate motivele să voteze, în opinia iniţiatorilor moţiunii. 

Liderul PSD Victor Ponta a declarat joi seara la emisiunea „Ultima oră”, de la România TV, că senatorul independent Mircea Geoană va vota pentru adoptarea moţiunii de cenzură, astfel că USL are în acest moment asigurate 227 de voturi din cele 231 necesare. Liderul PNL, Crin Antonescu, a precizat că cele patru voturi care mai lipsesc sunt „probabile”. „Cifra de 4 e probabilă, sunt optimist. Aş paria pe succesul moţiunii”, a spus Antonescu.

Preşedintele PDL Buzău, deputatul Cezar Preda, nu crede că moţiunea de cenzură depusă de opoziţie va trece, precizând totodată că, dacă demersul USL ar avea succes, „ţara va fi aruncată în haos”. Preda a declarat că nu crede în succesul opoziţiei, care a iniţiat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, aflat la Varşovia, a transmis un mesaj clasei politice, înaintea votului la moţiunea de cenzură depusă de opoziţie la adresa Guvernului, arătând că politicienii trebuie să sesizeze că între stabilitatea politică şi cea economică există o legătură importantă.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că USL a pregătit formula guvernamentală şi programul pe care îl va aplica dacă Guvernul Ungureanu va cădea, acestea urmând să fie anunţate imediat după adoptarea moţiunii. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, însă la România TV, că în eventualitatea căderii actualului guvern, Ponta nu ar trebui să accepte o nominalizare pentru postul de prim-ministru şi că se impune ideea unui guvern de tranziţie.

Parlamentarii dezbat vineri şi votează, în şedinţa comună a Senatului şi a Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură „Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!”.