O navă de război americană a ajuns în Georgia

Distrugătorul american USS Laboon a ajuns, duminică, în portul Batumi de la Marea Neagră pentru o misiune de antrenament în Georgia, a anunțat un comunicat al Ambasadei SUA la Tbilisi.

28 iun. 2015, 16:51
O navă de război americană a ajuns în Georgia

Distrugătorul american USS Laboon „va efectua exerciții obișnuite cu antrenament cu gărzile de coastă georgiene”, se precizează în comunicatul ambasadei americane, potrivit Agerpres. Operațiunea „confirmă angajamentul SUA de întărire a legăturilor între aliații din NATO și partenerii lor precum Georgia„, adaugă ambasada.

Sosirea navei permite, de asemenea, „să se lucreze pentru atingerea scopului nostru comun, care este promovarea securității și stabilității în regiunea Mării Negre„, se mai subliniază în comunicat.

O navă de război americană a mai făcut escală în Georgia în septembrie 2008, pentru a transporta ajutor umanitar, la o lună după războiul fulger care a opus în luna august a acelui an fosta republică sovietică și Rusia. Moscova a acuzat atunci SUA că folosesc nava de război pentru a înarma clandestin aliatul lor georgian, și nu pentru a transporta ajutor umanitar, așa cum a promis Washingtonul.

De la începutul crizei din Ucraina, care a provocat cele mai mari tensiuni între Rusia și Occident de la sfârșitul Războiului Rece, Georgia și-a exprimat în mai multe rânduri dorința de aderare la Alianța Nord-Atlantică.

La fel ca Occidentul și SUA, Georgia acuză Rusia că îi susține militar și financiar pe separatiștii proruși din estul Ucraine, lucru dezmințit de Moscova.

Citeşte şi: SUA plasează echipamente militare în ţările aliate NATO din Europa, printre care şi România


loading...