O navă spaţială a descoperit apă pe un asteroid aflat în apropierea Pământului. Mostrele vor fi aduse pe Terra peste cinci ani

Publicat: Miercuri, 12 Decembrie 2018 09:53 // Actualizat: Miercuri, 12 Decembrie 2018 09:53 // Sursa: romaniatv.net

Nava spaţială OSIRIS-Rex a NASA a descoperit urme de apă pe un asteroid de mărimea unui zgârie-nori aflat relativ aproape de Pământ, un corp stâncos care ar putea oferi indicii privind originea vieţii pe Pământ.

OSIRIS-REx, care s-a apropiat săptămâna trecută la mai puţin de 19 kilometri de asteroidul Bennu, aflat la circa 2,25 de milioane de kilometri distanţă de Pământ, a găsit urme de molecule de hidrogren şi oxigen, care intră în componenţa apei şi reprezintă o condiţie a vieţii, în suprafaţa stâncoasă a asteroidului.

Sonda, a cărei misiune este să aducă pe Pământ mostre de pe asteroid, în vederea studierii acestora, a fost lansată în 2016.

Bennu are circumferinţă de aproximativ 500 de metri şi orbitează Soarele la o distanţă aproximativ egală ca şi Pământul. "Am găsit minerale bogate în apă care provin de la începutul sistemului solar, care sunt exact tipul de mostre pe care am dorit să le găsim şi să le aducem pe Pământ", a declarat Dante Lauretta, cercetător planetar la Universitatea din Arizona şi investigator principal al misiunii OSIRIS-Rex.

Asteroizii sunt corpuri rezultatele în urma formării sistemului solar, acum circa 4,5 miliarde de ani. Cercetătorii consideră că asteroizii şi cometele care s-au ciocnit de Pământ ar fi adus aici componente organice şi apă care au condus la apariţia vieţii, iar analiza la nivel atomic a probelor de pe Bennu ar putea oferi dovezi esenţiale care să susţină această ipoteză.

"Când mostrele de materie vor fi aduse pe Pământ, în 2023, cercetătorii vor primi o comoară de informaţii noi despre istoria şi evoluţia sistemului solar", a afirmat Amy Simon, cercetător la Goddard Space Flight Center al NASA din Maryland.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
apă pe asteroid asteroidul bennu originea vietii Osiris-Rex
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7564
RON
26 Mar
noapte 5 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H