O nou specie de păianjen, descoperită. Vezi ce dimensiune uriaşă poate să aibă Califorctenus Cacachilensis

Un păianjen cu o dimensiune de aproximativ 23 centimetri în diametru, descoperit de oamenii de știință în Baja California din nord-vestul Mexicului, a fost confirmat de oamenii de știință ca aparținând unei noi specii, informează AFP.

26 apr. 2017, 08:52
O nou specie de păianjen, descoperită. Vezi ce dimensiune uriaşă poate să aibă Califorctenus Cacachilensis

Păianjenul numit „Califorctenus Cacachilensis”, specie endemică în această peninsulă, a fost reperat pentru prima dată în peșterile din Las Cacachillas, a declarat Maria Luisa Jimenez, specialistă în cadrul Centrului de Cercetări Biologice din Nord-Est (CIBNOR). „Prima dată când l-am văzut, am fost foarte impresionată de dimensiunea sa”, a declarat Jimenez marți pentru sursa citată. „Niciodată pe parcursul carierei mele nu am mai întâlnit un păianjen atât de mare, aproape cât o farfurie”.

Potrivit Agerpres, această specie a fost descoperită inițial în 2013, în timpul unei expediții obișnuite desfășurată de oameni de știință de la Muzeul de Istorie Naturală din San Diego (theNAT) și de cercetători mexicani, potrivit site-ului instituției.

Pentru determinarea caracteristicilor și legăturilor cu alte specii cunoscute, oamenii de știință au apelat la Jimenez și la alți experți de la Universitatea Campinas din Brazilia. „Am capturat opt exemplare, le-am comparat (…) și am ajuns la concluzia că este o specie nouă”, a spus ea.

Acest păianjen cu picioare de 10 centimetri și un corp de dimensiuni mici, măsurând în total circa 23 de centimetri în diametru, este similar cu „păianjenul brazilian rătăcitor” și face parte din familia tarantulelor prezente în această țară. Ca și acestea, are corpul aplatizat și două cârlige mari, impunătoare. Capul și picioarele sunt cafenii, iar abdomenul este galben.

În ciuda aspectului intimidant, păianjenul nu este agresiv. „Cu excepția încercării de capturare a sa”, a adăugat Jimenez, care a dat asigurări că „veninul nu este letal pentru om”.

Acest păianjen este nocturn și se deplasează rapid, astfel încât este dificil de observat.

Potrivit lui Jimenez, în lume trăiesc peste 45.000 de specii de păianjeni, printre care aproape 250 sunt endemice în Baja California.