O nouă afecţiune cauzată de COVID-19. A fost observată în special la tineri. Explicaţia medicului Beatrice Mahler

Beatrice Mahler, managerul Institului „Marius Nasta” din Bucureşti spune că numărul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 în ultima perioadă a crescut brusc. Mulţi dintre noii pacienţi sunt persoane tinere, nevaccinate. O particularitate a noului val al pandemiei o reprezintă hepatocitoliza, avertizează Mahler.

08 mart. 2021, 15:59
O nouă afecţiune cauzată de COVID-19. A fost observată în special la tineri. Explicaţia medicului Beatrice Mahler

O particularitate a noului val al pandemiei de COVID-19 este hepatocitoliza, iar pacienţii internaţi în spital au forme severe de Covid şi mai puţini cu forme moderate, avertizează dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti.

„Ce observăm ca particularitate de la începutul acestui val este că pacienţii au un sindrom inflamator important, cu o hepatocitoliză – înseamnă o reacţie a ficatului destul de importantă, ca urmare a inflamaţiei severe care se găseşte în organism. Ea era prezentă şi anul trecut, dar la un procent mai mic de pacienţi, ” a precizat dr. Beatrice Mahler la Digi24.

Citeşte şi: Guvernul vrea restricţii mai dure. Circulaţia pe timp de noapte, interzisă după ora 22

Dr. Beatrice Mahler spune că hepatocitoliza era prezentă şi în 2020, dar numărul de pacienţi cu COVID-19 care prezentau această particularitate era mic.

„Acum peste 60 la sută au această formă de manifestare, formă care poate să interacționeze cu medicația, pentru că are și ea gradul ei de hepato-toxicitate. Este important să monitorizăm ce se întâmplă şi să fim în permanentă legătură cu medicii gastroenterologi. Pentru noi, ca pneumologi, e o provocare, pentru că pe lângă insuficienţa respiratorie, asocierea unei insuficienţe hepatice pune reale probleme de management al acestor pacienţi”, a mai spus Beatrice Mahler.

Citeşte şi: S-a renunțat la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de AstraZeneca

Hepatocitoliza este o reacție inflamatorie acută, care se manifestă în momentul în care apare acea furtună de citokine, deci în prima etapă, dar se manifestă practic printr-o distrugere ușoară a celulelor hepatice, a explicat medicul.

„Nu putem să ne dăm seama în ce măsură este vorba despre o distrugere a hepatocitelor sau de o inflamație destul de intensă care duce la modificarea permeabilității membranei celulei hepatice și astfel aceste citokine și aceste enzime hepatice ajung în sânge. Este important să monitorizăm ce se întâmplă și să fim în permanentă legătură cu medicii gastroenterologi. Pentru noi, ca pneumologi, e o provocare, pentru că pe lângă insuficiența respiratorie, asocierea unei insuficiențe hepatice pune reale probleme de management al acestor pacienți”, a spus Beatrice Mahler.

 

Bilanţ coronavirus 8 martie 2021. Cel mai mare număr de cazuri noi COVID într-o zi de weekend din ultimele două luni. Bucureştiul aproape iese din scenariul roşu

Este alertă în sistemul sanitar din România. Numărul cazurilor COVID-19 a explodat în ultimele zile. Locurile la ATI se ocupa din ce in ce mai repede, în unele oraşe nu mai sunt paturi libere la Terapie Intensivă. Medicii avertizează că valul 3 al pandemiei a lovit şi România. Rata de infectare a ajuns luni la aproape 22%.

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat 2.280 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore în România.

Până astăzi, 8 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 830.563 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 761.631 de pacienți au fost declarați vindecați.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 302 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.825. Dintre acestea, 1.098 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.179.281 de teste RT-PCR și 359.429 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 7.207 teste RT-PCR (5.414 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.793 la cerere) și 3.233 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 47.587 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.913 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.193 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 115 persoane.