S-a renunțat la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de AstraZeneca

Specialiștii au luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

08 mart. 2021, 15:20
S-a renunțat la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de AstraZeneca

S-a renunțat la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de AstraZeneca

În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului. Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19.

Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de punere pe piață.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.

Reacţii adverse la vaccinul anti-covid. Valeriu Gheorghiţă spune când ar trebui să ne îngrijorăm

Valeriu Gheorghiţă a explicat că reacţiile adverse apărute în urma vaccinului anti-covid sunt „niște evenimente anticipate la o anumită categorie de persoane.”

„Nu este obligatoriu ca o persoană care este vaccinată, indiferent de tipul de vaccin, să dezvolte reacțiile adverse. Majoritatea, sunt reacții adverse locale, generate de reactogenitatea vaccinului. Practic, apare durerea, disconfortul local, umflătură în anumite cazuri sau chiar roșeață.

Sunt persoane care dezvoltă febră, dureri musculare, dureri de cap, uneori disconfort abdominal… Aceste manifestări sunt pasagere, nu sunt de o intensitate care să impună un anumit tip de tratament sau o atitudine medicală particulară.

Se pot utiliza medicamente anti-termice obișnuite sau anti-inflamatoare și evoluția este cât se poate de bună: în câteva ore, rareori durează o zi sau două. Depinde de fiecare pacient, de modalitatea în care reacționează organismul.”, a explicat Valeriu Gheorghiță la Antena3.