O nouă amânare pentru Adrian Năstase în dosarul Zambaccian VIDEO

Procesul în care Adrian Năstase riscă o nouă condamnare a fost amânat pentru a doua oară. Avocaţii au cerut termen ca să îşi pregătească temeinic apărarea, iar judecătorii i-au avertizat că este ultima amânare pe care o acceptă. La ieşirea din sala de judecată, Adrian Năstase s-a arătat în încrezător că va fi achitat.

13 mai 2013, 07:34
O nouă amânare pentru Adrian Năstase în dosarul Zambaccian VIDEO

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a amânat, luni, judecarea recursului declarat în dosarul Zambaccian, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat în martie 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare, dar procurorii cer o sentinţă cu executare. 

Noul termen de judecată a fost stabilit pentru 3 iunie. 

La începutul şedinţei de judecată, avocata Irinei Paula Jianu, Domnica Antoniuc, a cerut instanţei să amâne începerea discuţiilor din acest dosar întrucât a fost angajată în 11 mai, după ce Jianu a fost transferată la Penitenciarul Târgşor. Avocata le-a spus judecătorilor că „primul căruţ de dosare” explică în clar motivul pentru care solicită această amânare, precizând că volumele acestui dosar sunt foarte multe şi necesită un timp mai mare pentru studiere, scrie Mediafax.

Şi avocaţii lui Adrian Năstase au cerut amânarea judecării dosarului pentru pregătirea apărării, dar instanţa, în final, după deliberări, a admis doar cererea avocatei Irina Jianu. Instanţa a arătat că avocaţilor lui Adrian Năstase le-a fost admisă deja o astfel de cerere, la termenul anterior.

La ieşirea din sala de judecată, Adrian Năstase nu a dorit să facă multe declaraţii în legătură cu linia apărării pe care echipa sa de avocaţi o va adopta în faza recursurilor. Năstase a arătat că lucrurile sunt clarificate, urmând să mai fie lămurite câteva chestiuni minore, fără a face precizări.

Întrebat de unde a avut bani pentru a achita Inspectoratului de Stat în Construcţii prejudiciul stabilit de instanţă în dosarul „Trofeul calităţii”, Năstase nu a dorit să comenteze, arătând doar că va face menţiuni precizatoare la un moment ulterior.

Întrebat despre dosarul în care este cercetat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, Năstase a spus că în această cauză trebuie făcută cercetarea respectivă, precizând că nu a dat nicio declaraţie până în acest moment.

Adrian Năstase a venit la instanţa supremă, el declarând că este convins că achitarea dispusă de instanţa de fond va fi reconfirmată.

Adrian Năstase şi soţia lui, Dana, au ajuns în jurul orei 8.45 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Fostul premier a reafirmat că este nevinovat şi că în dosarul „Zambaccian” au fost unite nenumărate alte dosare, de aceea au fost chestiuni de clarificat.

„Sunt absolut convins că şi în acest dosar, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul dosarului în care am fost achitat, probele care au fost evidente şi la instanţa de fond vor prevala şi în aceste condiţii, în recurs, achitarea va fi reconfirmată. Dosarul Zambaccian este un dosar în care au fost unite nenumărate resturi de dosare. Şi de aceea au fost multe chestiuni de clarificat. Ele au fost clarificate pe fond şi că lucrurile acestea vor rămâne în acest fel”, a declarat Adrian Năstase la intrarea în sediul ICCJ.

Întrebat dacă se teme că se va întoarce după gratii, Năstase a răspuns că „este bine să aşteptăm decizia instanţei”.

Adrian Năstase a venit însoţit de soţia lui, Dana Năstase, şi de fiul lui cel mare, Andrei.

Acesta este al doilea termen al procesului, după ce instanţa supremă a amânat dosarul pe 8 aprilie, deoarece Adrian şi Dana Năstase nu îşi angajaseră un avocat, potrivit Agerpres.

În martie 2012, un complet de trei judecători de la curtea supremă l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi l-a achitat pentru infracţiunea de luare de mită.

Citeşte şi ÎCCJ îi cere medicului Brădişteanu calendarul operaţiilor, pentru stabilirea viitoarelor termene

Magistraţii au mai decis atunci achitarea soţiei lui Adrian Năstase, Dana Năstase, pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi pentru spălare de bani şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false.

ÎCCJ a mai hotărât în cazul fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, achitarea pentru luare de mită, pentru spălare de bani, pentru participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi a stabilit încetarea procesului penal pentru participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, însă a decis condamnarea la trei ani de închisoare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.

Citeşte şi Adrian Năstase, audiat la Parchet în dosarul privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

De asemenea, completul de trei judecători a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din str. Zambaccian aparţinând soţilor Năstase şi a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentând prejudiciul constatat în dosar. În plus, instanţa i-a obligat pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu la plata sumei de 60.000 de lei către stat, reprezentând cheltuieli de judecată.

Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată, pe 5 mai 2010, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul dosar „Zambaccian I”. Irina Jianu este învinuită de complicitate la dare de mită.

Citeşte şi Năstase a pierdut la CCR. Judecătorii au respins excepţia ridicată de fostul premier