O nouă boală rară, cu mortalitate ridicată, se răspândeşte rapid. Primele simptome trădează o falsă răceală. Ce este sindromul de șoc toxic streptococic

Simptomele TSS pot include: febră mare bruscă, diaree, vomă, simptome similare gripei, amețeală, albul ochilor, buzele și limba devin roșu aprins și/sau apare o iritație similară cu cea cauzată de arsurile solare.

15 mart. 2024, 11:27
O nouă boală rară, cu mortalitate ridicată, se răspândeşte rapid. Primele simptome trădează o falsă răceală. Ce este sindromul de șoc toxic streptococic

O boală bacteriană rară, dar periculoasă, se răspândește mai repede ca niciodată în Japonia. Oficialii din domeniul sănătății nu au identificat de ce rata de îmbolnăvire a crescut atât de mult.

Numărul cazurilor de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS) în 2024 e așteptat să   depășească cifrele record de anul trecut, în timp ce îngrijorarea crește că cea mai dură și potențial letală formă de boală streptococică de tip A va continua să se răspândească. Boala are o mortalitate de 30%, scrie The Guardian.

Anul trecut au fost înregistrate 941 de cazuri de STSS, în timp ce în primele două luni ale anului 2024, au fost deja înregistrate 378 de cazuri de infectare.

Riscul cel mai mare de îmbolnăvire îl au persoanele în vârstă. Tulpina infecțioasă provoacă mai multe decese în rândul pacienților sub 50 de ani, potrivit NIID. Dintre cele 65 de persoane sub 50 de ani care au fost diagnosticate cu STSS între iulie și decembrie 2023, o treime au murit, a scris ziarul Asahi Shimbun.

Animalul de companie care te poate îmbolnăvi grav. Boala rară care face victime la granița României

Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de o bacterie numită streptococcus pyogenes. Cunoscut sub numele de streptococ A – poate provoca dureri în gât, mai ales la copii. Mulți oameni îl au fără să știe și nu se îmbolnăvesc. Dar bacteria poate, în unele cazuri, provoca boli grave, complicații și deces, în special la adulții peste 30 de ani. Aproximativ 30% din cazurile de STSS sunt fatale.

Sunt încă mulți factori necunoscuți cu privire la cauzele care duc la forme severe și subite de infectare cu acest streptococ, încă nu avem vreo explicație”, a transmis Institutul Național de Boli Infecțioase (NIID) din Japonia

Persoanele în vârstă pot prezenta simptome asemănătoare răcelii, dar în cazuri rare, simptomele se pot agrava incluzând faringită streptococică, amigdalită, pneumonie și meningită.

Unii experți consideră că creșterea rapidă a cazurilor de anul trecut a fost legată de ridicarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus. Autoritățile locale nu au mai putut să interzică persoanelor infectate să stea departe de muncă sau să recomande spitalizarea.

Ken Kikuchi, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Tokyo, se declară „foarte îngrijorat” de creșterea dramatică din acest an a numărului de pacienți cu infecții severe cu streptococ.

El a apreciat că numărul mare de infecții este cauzat de faptul că oamenii au renunțat la regulile de bază pentru prevenirea infecțiilor, cum ar fi spălarea obișnuită a mâinilor.

Cum îți dai seama că te-ai intoxicat cu apă. Medicul Radu Țincu: „Am avut foarte mulți pacienți”

Infecțiile cu streptococ de tip A sunt tratate cu antibiotice, dar pacienții cu boală streptococică invazivă de tip A mai severă au nevoie de un tratament combinat care să includă antibiotice și alte medicamente, plus asistență medicală intensivă. Ministerul Sănătății din Japonia recomandă oamenilor să respecte măsurile de igienă de bază împotriva streptococului A, așa cum le-au respectat și în pandemie.