O nouă creştere a pensiilor pentru o categorie socială defavorizată. Proiectul de lege prevede dublarea bonificaţiei

Un grup de parlamentari a depus recent la Senat un proiect de lege destinat să corecteze efectele negative ale modificărilor recente aduse sistemului de pensii, în special în ceea ce privește persoanele cu handicap grav și deficiență vizuală severă.
Filip Stan
09 nov. 2024, 13:22
O nouă creştere a pensiilor pentru o categorie socială defavorizată. Proiectul de lege prevede dublarea bonificaţiei

Acest proiect propune dublarea bonificaţiei acordate acestor categorii de pensionari, în vederea compensării impactului eliminării stagiului complet de cotizare redus, o măsură introdusă în noua lege a pensiilor.

„Persoanele care au muncit în condiții de handicap grav sau deficiență vizuală severă beneficiază de o bonificație de 0,5 puncte pentru fiecare an de cotizare contributivă realizat în condiții de handicap grav sau deficiență vizuală severă”, se prevede în noua lege a pensiilor, dar inițiatorii proiectului de lege consideră că această bonificație nu este suficientă pentru a compensa pierderile financiare generate de eliminarea stagiului complet de cotizare redus din legea pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie 2023.

În consecință, propunerea legislativă prevede o majorare semnificativă a bonificațiilor pentru persoanele cu handicap grav, de la „0,5 puncte la 1 punct pentru fiecare luna de stagiu contributiv realizat în condiții de handicap grav sau deficiență vizuală severă”.

De asemenea, și persoanele cu handicap mediu vor beneficia de o îmbunătățire a bonificației, aceasta urmând să crească de la „0,25 puncte la 0,5 puncte pentru fiecare luna de cotizare contributiva”.

Modificările propuse au drept scop corectarea unui „dispozitiv legislativ defectuos” care a afectat semnificativ persoanele cu handicap grav, care, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023, beneficiau de o reducere semnificativă a stagiului de cotizare, fiind necesar să muncească doar o treime din durata standard pentru a obține pensia integrală. După schimbările legislative, „această facilitate a fost eliminată”, iar în urma recalculării pensiilor, mulți dintre acești pensionari s-au confruntat cu scăderi drastice ale venitului.

„După recalcularea pensiilor conform noilor norme, mulți pensionari au suferit reduceri semnificative ale pensiilor, unele de peste 50%”, se mai arată în expunerea de motive. Un exemplu concret ilustrează acest fenomen: un pensionar cu 11 ani și 8 luni de muncă în condiții de handicap grav, care beneficia de o pensie de „4.067 lei,” a ajuns să primească doar „1.662 lei” după recalculare. În mod similar, o altă persoană cu 29 de ani de muncă în condiții de handicap grav, care avea o pensie de „4.327 lei,” a văzut pensia diminuată la „1.889 lei”.

Citeşte şi: Imagini ireale! Un bărbat de 60 de ani trăiește la limita dintre viață și moarte. „Trăiesc cu lumânarea și mă rog să nu se termine repede, că altă lumină nu am”

Aceste reduceri semnificative ale pensiilor au fost generate de eliminarea stagiului complet de cotizare redus, care a condus la recalcularea pensiilor pentru pensionarii care s-au pensionat înainte de 1 septembrie 2024. Conform inițiatorilor, aceste scăderi „nu pot fi compensate în mod rezonabil prin bonificația actuală”, având în vedere valoarea mică a punctului de referință, care este de doar „81 lei în prezent”.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor pensionate după 1 septembrie 2024, proiectul propune majorarea bonificației pentru munca realizată în condiții de handicap grav sau deficiență vizuală severă, pentru a compensa mai corect „eforturile suplimentare depuse de aceste persoane”. Astfel, majorarea bonificației va contribui la reducerea inechităților și va permite ajustarea pensiilor pentru a reflecta mai fidel dificultățile cu care se confruntă aceste persoane.

În ceea ce privește persoanele pensionate înainte de 1 septembrie 2024, proiectul legislativ prevede o serie de măsuri care să protejeze aceste persoane vulnerabile.

„Extinderea excepțiilor din articolul 154 va preveni scăderile drastice ale pensiilor pentru aceste persoane vulnerabile”, asigurându-se astfel că recalcularea pensiilor nu va duce la pierderi financiare substanțiale și că pensionarii vor putea beneficia de viitoarele creșteri ale pensiilor, „contribuind la menținerea unui standard de viață decent”, se mai arată în documentul menţionat.

Modificările propuse sunt considerate esențiale pentru respectarea principiului „egalității de drepturi,” asigurând că persoanele pensionate înainte și după 1 septembrie 2024 beneficiază de tratament echitabil.

Citeşte şi: Visuri la cheie. Cum arăta casa familiei Grosu din satul Băbăița înainte de renovare

DailyBusiness
ANAF a făcut anunțul despre impozitarea veniturilor. Care sunt românii vizaţi și obligațiile fiscale
Spynews
Orașul italian care a fost numit cea mai subestimată destinație de lux din Europa. Este cunoscut drept "noua Toscana"
Bzi.ro
Andreea Bălan arată senzațional la 41 de ani! Și-a serbat ziua de naștere și a renunțat să mai facă asta – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Barem matematică Evaluare Națională 2025. Rezolvarea subiectelor și subiectele capcană unde elevii se puteau încurca. Update
Capital.ro
Pensionarii români, buni de plată. Se achită obligatoriu către stat: Trebuie să contribuie. Factura dezmățului bugetar a venit la plată
Playtech.ro
De unde vine cu adevărat numele Basarabia. Nu are legătură cu dacii, cum cred mulți
DailyBusiness
Locuri de muncă pentru români în Europa în această vară. Ce posturi sunt disponibile
Adevarul
O forță de securitate temută a început să patruleze străzile din Iran: „Este tulburător”
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Cum va fi vremea în acest weekend la munte și la mare, în România. Prognoza completă
Spynews
Ultimele informații despre starea de sănătate a lui Mihai Leu. Anunțul făcut de Institutul Clinic Fundeni: “Pacientul este ...“
Evz.ro
Mesaj tranșant de la Budapesta. Ce se pregătește pentru România
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gimnasta cu aur pentru România la Jocurile Olimpice, luptă dură cu depresia: „Am ajuns aproape în comă”
kanald.ro
Evaluarea Națională 2025: La ce oră se va publica baremul oficial la Matematică
Cancan.ro
Nicușor Dan, surprins într-un magazin low cost, cumpărând haine pentru copii. Imaginea care a scandalizat internetul
Playsport.ro
A găsit un portofel cu 6.000 de lei și a luat o decizie pe loc. Ce a urmat i-a schimbat complet ziua
Capital.ro
Marele artist pe care România l-a pierdut. A fost un simbol al muzicii. A reușit să cucerească inimile tuturor românilor prin talentul său
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
stirilekanald.ro
VIDEO Răzbunare cu bâte și securi, în centrul Vasluiului. Victima, un apropiat al lui Adrian Corduneanu
Ce se întâmplă dacă pui o monedă de 50 de bani într-un colț al casei.
MediaFlux
Răsturnare privind banii pensionarilor! Florin Manole, noul ministru al Muncii, ședință de urgență la Casa de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce riscă România cu Oana Țoiu la Externe: pierderea credibilității, blocaje instituționale și slăbirea poziției în lume