O nouă creștere de prețuri la energia electrică. Ce pățesc clienții ce refuză să plătească noile tarife

Cea mai mare companie ce produce energie electrică în România a anunțat că tarifele s-au modificat. Primele facturi majorate și modificările contractuale au fost emise și urmează să ajungă la clienți.

03 ian. 2024, 16:44
O nouă creștere de prețuri la energia electrică. Ce pățesc clienții ce refuză să plătească noile tarife
O nouă creștere de prețuri la energia electrică. Ce pățesc clienții ce refuză să plătească noile tarife

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a început să trimită clienților ale căror contracte expiră notificări de modificări contractuale. Noile tarife se modifică, iar cei care nu se vor supune noilor sume vor avea de suferit.

Citește și: Dedeman devine producător de energie electrică ieftină. Anunţul sfârşitului de an

O nouă creștere de prețuri la energia electrică

Noile contracte conțin, pe lângă alte modificări, și majorări de tarife față de cele actuale. Contractul de furnizare va fi prelungit cu 12 luni, perioadă ȋn care se vor aplica noile tarife aferente energiei active, în situația ȋn care clientul își exprimă acordul. Ȋn situația ȋn care este exprimat dezacordul, contractul de furnizare va expira.

Hidroelectrica avansează acum un preț al energiei electrice (include TG, tariful de transport – componenta de introducere a energiei electrice în rețea), pentru o perioadă contractuală de 12 luni, de 0,28404 lei/kWh, în loc de 0,25149 lei/kWh, conform datelor analizate de Profit.ro.

În primele 9 luni ale anului 2023 portofoliul de clienți de furnizare al companiei de stat s-a dublat, numărul locurilor de consum alimentate ajungând la peste 565.000. Hidroelectrica ajunsese la un moment dat peste la 10.000 de contracte noi încheiate pe zi, dar acum ritmul de contractare a scăzut la aproximativ 8.000 de contracte noi încheiate zilnic.

Anunțul potrivit căreia facturile la energia electrică vor crește de la 1 ianuraie 2024 a fost făcut și de ANRE. Potrivit lui Gabriel Andronache, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, tarifele ar putea crește și cu 6%.

„Am avut mai multe discuţii cu distribuitorii. Din punctul lor de vedere sunt mai multe solicitări pentru anumite activităţi pe care le desfăşoară, pentru care ar dori bani mult mai mulţi. De asemenea, şi ei, la rândul lor puteau să facă investiţiile un pic mai calculat, în special pe zona aceasta de transport, astfel încât reţeaua, dacă ar fi fost dezvoltată şi întărită etapizat, nu exista această presiune în momentul de faţă realizată de către prosumatori”, a explicat Gabriel Andronache

Citește și: Greşelile care cresc masiv factura la energie electrică – Metodele banale de economisire