O nouă demisie importantă în Guvernul României

La mai puţin de o săptămână de la apariţia informaţiilor despre ancheta DNA care vizează mai multe dosare deschise împotriva României la CEDO, agentul guvernamental cedează presiunilor şi demisionează, precizează surse politice şi diplomatice pentru STIRIPESURSE.RO. Gestul lui Viorel Mocanu vine în plin proces Kovesi vs. România la CEDO.

31 iul. 2019, 20:05
O nouă demisie importantă în Guvernul României

Agentul guvernamental la CEDO, secretarul de stat Viorel Mocanu, urmează să-şi dea demisia. Acesta a depus recent o plângere penală la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) în care acuza DNA că i-a încălcat imunitatea stabilită prin Acordul european referitor la persoanele care participă la procedurile Curții Europene a Drepturilor Omului.

SIIJ a cerut de la DNA mai multe documente, în copie, printre care actul de sesizare, ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem, precum şi ordonanţele în baza cărora s-au solicitat dosare CEDO agentului guvernamental.

„Pentru lămurirea aspectelor sesizate de către titularul plângerii penale, la data de 23 iulie 2019, cu respectarea disp. art. 170 alin. 1 Cod procedură penală, procurori din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au solicitat, în copie certificată, şi nu în original, astfel cum, în mod nereal, s-a promovat în spaţiul public, actul de sesizare, ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem, precum şi ordonanţele în baza cărora, în perioada 3 iunie 2019 – 03 iulie 2019, s-au solicitat dosare CEDO agentului guvernamental”, preciza zilele trecute Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Practic, DNA a ajuns să cerceteze dosare de la CEDO în care sunt denunţate chiar presupuse abuzuri ale DNA. Printre dosarele vizate este şi cel în care Liviu Dragnea a dat în judecată România contestând condamnarea din dosarul Referendumului din 2012.

Tot în această perioadă agentul guvernamental are sarcina de a formula apărarea României în procesul în care Laura Codruţa Kovesi s-a plâns la CEDO de faptul că i s-ar fi încălcat dreptul la apărare când a fost demisă din fruntea DNA.

Viorel Mocanu are 35 de ani şi este avocat în Baroul Bucureşti. A preluat funcţia de agent guvernamental CEDO în luna februarie a acestui an. Ulterior, agentul guvernamental a primit rang de secretar de stat. Tot în mandatul lui Mocanu au fost lansate discuţii despre trecerea agentului guvernamental de la MAE la Ministerul Justiţiei.