O nouă descoperire medicală ar putea îmbunătăţi tratamentul contra cancerului ovarian

Oamenii de ştiinţă francezi au descoperit pentru cazurile de cancer ovarian două caracteristici genetice care permit identificarea tumorilor agresive şi a reacţiilor acestora la tratament, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Medicine.

RomaniaTV.net
28 nov. 2011, 17:39
O nouă descoperire medicală ar putea îmbunătăţi tratamentul contra cancerului ovarian

Această descoperire ar putea conduce la realizarea unui test ce va permite adaptarea tratamentului la natura tumorii pentru fiecare pacientă, potrivit Mediafax.

Savanţii francezi, coordonaţi de Fatima Mechta-Grigoriou, de la Inserm-Institut Curie din Paris, au descoperit două „semnături moleculare” ce permit enunţarea unui pronostic referitor la evoluţia maladiei. Prima semnătură, denumită „stres oxidant”, permite identificarea tumorilor, mai agresive, dar mai sensibile la tratament şi care au un pronostic medical mai bun. A doua semnătură, denumită „fibroză”, corespunde tumorilor cu risc mare de diseminare.

Respiraţia antrenează producerea de derivaţi ai oxigenului care pot agresa celula: acesta este stresul oxidant. Cel mai adesea, celulele stăpânesc acest stres. Dar atunci când ele sunt copleşite sau nu dispun de suficienţi antioxidanţi, acest fenomen al stresului provoacă distrugeri, favorizând dezvoltarea cancerului.

În cadrul testelor pe animale, existenţa semnăturii „stresului oxidant” în tumoare accelerează creşterea ei. Stresul oxidant este deci un accelerator al dezvoltării cancerului ovarian, au precizat autorii studiului.

Totuşi, el ameliorează şi reacţia la tratament. Într-adevăr, celulele tumorare suferind de acest stres se multiplică foarte repede, dar ele mor la fel de uşor în urma tratamentului administrat. În mod contrar, semnătura „fibroză” favorizează migrarea celulelor tumorale şi deci formarea de metastaze.

„Deşi sunt extrem de proliferative, tumorile ce prezintă semnătura stresului oxidant sunt mai sensibile faţă de anumite chimioterapii, mai ales faţă de paclitaxel (Taxol) şi de derivatele sale”, a precizat Fatima Mechta-Grigoriou.

La Institutul Curie din Paris, medicii lucrează deja pentru a pune la punct un test care are scopul de a identifica cu uşurinţă tipul de tumoare pentru fiecare pacientă, pentru a putea să adapteze tratamentul.

Cancerul ovarian, adeseori diagnosticat într-un stadiu avansat, afectează peste 4.600 de femei în fiecare an în Franţa.