O nouă disciplină pentru elevii din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial

Publicat: Joi, 09 Noiembrie 2017 12:45 // Actualizat: Joi, 09 Noiembrie 2017 12:51 // Sursa: romaniatv.net

Mai mulți deputați și senatori propun, într-o inițiativă legislativă, introducerea disciplinei opțională "nutriție și educație nutrițională" în învățământul preșcolar, primar și gimnazial.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii 1/2011 a Educației Naționale a fost inițiată de 103 deputați și senatori de la toate partidele, între care și Liviu Dragnea și Kelemen Hunor.

"Se introduce în curriculum național pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial disciplina "nutriție și educație nutrițională" ca disciplină opțională de studiu. Planul cadru și programa națională, precum și condițiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic pentru disciplina de nutriție și educație nutrițională se aprobă prin ordin comun al Ministerului Educației și Ministerul Sănătății", prevede proiectul, potrivit Agerpres.

Inițiatorii motivează proiectul obezitatea copiilor din secolul XXI duce inevitabil la scăderea speranței de viață.

Obezitatea a devenit una dintre problemele majore de sănătate ale secolului XXI", iar "creșterea epidemică a prevalenței obezității se datorează în cea mai mare parte creșterii disponibilității accesului și excesului alimentar asociat cu reducerea activității fizice", precizează inițiatorii.

Ei arată că supraponderabilitatea apărută la copii se asociază cu obezitate mai severă la adult.

"Un studiu efectuat în 2009 a arătat că 25% din adulții obezi au fost supraponderali în copilărie. Alte studii arată că supraponderabilitatea apărută la copii înainte de vârsta de 8 ani se asociază cu obezitate mai severă la adult", susțin inițiatorii.

Aceștia mai menționează că, în România, conform unui studiu efectuat în partea de vest a țării, la copiii între 3 luni și 16 ani, s-au identificat 14,7% copii obezi, frecvența obezității fiind ușor crescută la fetele de vârstă.

Mijloacele de realizare a scăderii ponderale constau în schimbarea obiceiurilor alimentare, au mai susținut inițiatorii, menționând că se încurajează mersul pe jos, activități fizice în aer liber, practicarea sportului la școală respectarea unui regim alimentar cu excluderea dulciurilor, a alimentelor cu conținut ridicat în grăsimi.

Proiectul se află în consultare publică la Camera Deputaților.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
elevi învăţământ nutriţie proiect şcoală
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
HUFF.RO
Vestea cea mare în familia Măruță. Ce spune Andra despre sarcina ei ❤️
Vestea cea mare în familia Măruță. Ce spune Andra despre...
1
EUR
4.8426
RON
29 May
noapte 11 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H