O nouă escrocherie care îi ţinteşte pe pensionari. Atenţie la aceste mesaje, nu răspundeţi niciodată!

Pensionarii din România și din alte țări sunt din nou victimele unei escrocherii online periculoase, care folosește mesaje înșelătoare pentru a fura datele personale și a goli conturile bancare. Aceasta este o variantă a unei campanii de phishing, care vizează pensionarii, în special pe cei care primesc pensii suplimentare.
Mircea Filipescu
01 apr. 2025, 12:53
O nouă escrocherie care îi ţinteşte pe pensionari. Atenţie la aceste mesaje, nu răspundeţi niciodată!

Escrocii se folosesc de identitatea caselor de pensii sau a fondurilor care administrează pensiile private pentru a crea mesaje ce imită cu exactitate comunicările oficiale. Scopul acestora este să îi convingă pe pensionari să dezvăluie informații sensibile sau să facă clic pe linkuri frauduloase. Odată ce victimele ajung să interacționeze cu aceste mesaje, conturile lor bancare sunt expuse riscului de a fi compromise, iar sumele din acestea pot fi furate rapid.

Specialiștii avertizează că pensionarii sunt cele mai vulnerabile victime ale acestor înșelătorii, deoarece mulți dintre aceștia nu sunt familiarizați cu tehnologia digitală și pot cădea ușor pradă unor astfel de atacuri. De multe ori, seniorii au încredere excesivă în mesajele pe care le primesc, fără a le verifica în prealabil. Acest fenomen a fost raportat recent în Franța, dar există probabilitatea ca el să fie prezent și în alte țări, inclusiv în România.

Escrocheria începe prin trimiterea de e-mailuri, mesaje text și apeluri telefonice care par oficiale, venind din partea unor organizații binecunoscute, potrivit Newsweek. Aceste mesaje sunt concepute pentru a părea cât mai credibile, folosind logo-uri, semnătura și tonul obișnuit al instituțiilor de pensii. În realitate, însă, acestea au rolul de a manipula pensionarii să dezvăluie informații sensibile sau să acceseze linkuri frauduloase, care permit accesul escrocilor la conturile bancare.

Citeşte şi: COD RUTIER 2025 Noua infracţiune de care puţini şoferi au auzit. Ţi se suspendă permisul de conducere pe loc!

Specialiștii recomandă pensionarilor să fie extrem de precauți atunci când primesc astfel de mesaje. În primul rând, este important să verifice adresa expeditorului, pentru a se asigura că mesajul provine dintr-o sursă oficială.

De asemenea, este esențial să nu răspundă niciodată la astfel de mesaje și să nu facă clic pe linkuri care pot duce la site-uri false. Numele de utilizator și parolele nu trebuie niciodată împărtășite, iar în cazul în care există vreun dubiu cu privire la identitatea expeditorului, este recomandat să contacteze imediat autoritățile sau instituțiile în numele căror mesajele au fost trimise.

Aceste măsuri de protecție sunt vitale pentru a preveni furtul de date personale și pentru a proteja conturile bancare ale pensionarilor, care pot deveni ținte ușoare ale infractorilor. Este important ca seniorii să fie educați cu privire la riscurile tehnologiei și să învețe să identifice semnele unei înșelătorii online, pentru a evita sărăcia cauzată de încrederea în escroci.

Citeşte şi: Turiști, pregătiți-vă! Va trebui să mergeți la hotel cu zahăr, săpun și șampon aduse de-acasă!

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a rupt topurile. Este pe locul 1 în doar 4 zile de la lansare și are o distribuție de excepție
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici