O nouă escrocherie face ravagii. Românii riscă să rămână fără bani în cont, iar băncile pot refuza să ramburseze păgubiții

O nouă metodă de fraudă bancară, extrem de periculoasă, se răspândește rapid și riscă să lase fără bani din conturi numeroși clienți. Cea mai mare problemă este că, în multe cazuri, băncile nu vor bloca tranzacțiile frauduloase și, mai grav, pot refuza rambursarea sumelor pierdute.
Filip Stan
28 apr. 2025, 18:10
O nouă escrocherie face ravagii. Românii riscă să rămână fără bani în cont, iar băncile pot refuza să ramburseze păgubiții

Escrocheria se bazează pe exploatarea încrederii pe care clienții o au în instituțiile bancare. În loc să atace direct sistemele bancare, infractorii folosesc metode de manipulare psihologică și înșelăciune pentru a determina victima să-și ofere voluntar datele și accesul la cont. Cei care cad în capcană se confruntă cu pierderi financiare importante, fără a avea garanția recuperării banilor.

Cum funcționează noua escrocherie

Frauda începe cu un simplu mesaj text, aparent banal. Sub pretextul primirii unui colet, reînnoirii unui document administrativ sau achitării unei amenzi, victima este încurajată să dea clic pe un link fraudulos. Accesând linkul, victima furnizează date personale și informații bancare vitale.

Această primă etapă pregătește terenul pentru pasul următor: escrocii sună victima, pretinzând că sunt consilieri bancari. Aceștia avertizează în legătură cu presupuse tranzacții suspecte sau tentative de furt din cont. În realitate, apelul are scopul de a crea panică și de a forța victima să valideze tranzacții prin sistemul de dublă autentificare, o metodă care, în mod normal, ar trebui să ofere protecție suplimentară.

Jucând pe ideea de urgență, escrocii determină victima să accepte soluții rapide pentru „protejarea” contului. Urmează apoi etapa finală, cea mai periculoasă: trimiterea unui fals curier la adresa victimei.

Curierul pretinde că vine să ridice cardul bancar compromis și să livreze unul nou. În graba și panica indusă, victima oferă cardul și codul PIN. De aici, infractorii pot opera liber în cont, golind economiile.

Băncile pot refuza rambursarea banilor furați

Contrar așteptărilor, situațiile de acest tip nu garantează automat recuperarea sumelor pierdute. Deși, teoretic, băncile trebuie să despăgubească clienții în caz de fraudă, există două mari excepții: dacă se constată complicitate sau neglijență gravă din partea clientului.

Acest aspect a fost întărit de o decizie recentă în Franța. Pe 18 februarie 2025, instanța din Paris a stabilit că un cuplu care și-a predat cardul și codul unui curier fals a dat dovadă de neglijență gravă. În consecință, banca nu a fost obligată să le ramburseze prejudiciul, informează vonews.fr.

Deși fenomenul a fost raportat frecvent în Franța, nu este exclus ca astfel de cazuri să apară și în România, mai ales în contextul plângerilor crescânde ale românilor privind apeluri și mesaje suspecte care par să provină de la bănci.

Citește și: PPC, anunț important pentru clienții din România. Programul din următoarea minivacanță

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Ion Țiriac, cadou fabulos pentru Kira Hagi! A aparținut Ducesei de Kent
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai scapă! Va fi trimis în judecată. Decizie pentru fostul candidat la alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Obligatoriu pentru toți stăpânii de animale din România. Ce trebuie să facă în zilele caniculare, legea este clară
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
Spectacol și doliu la Phenian. Kim Jong Un, omagiu pentru soldații nord-coreeni căzuți pe frontul din Ucraina. Cum a apărut la televiziune
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
Primul vampir nu a fost în România, Serbia susține că l-a avut pe predecesorul lui Dracula
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Victor, un elev din București, a luat 8.70 la Istorie Ce notă finală a obținut după ce a făcut contestație: 'Am plâns'
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Călin Georgescu ia măsuri. Anunțul serii făcut de fostul candidat. Am demarat acțiuni legale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor