O nouă gafă marca Ministerul Educației. Ce se întâmplă cu bursele elevilor

Ordinul care stabilește criteriile pentru acordarea burselor elevilor încalcă două hotărâri de Guvern. Beneficiarii Programului național de protecție socială “Bani de liceu” nu pot beneficia și de bursă socială.

16 sept. 2022, 17:23
O nouă gafă marca Ministerul Educației. Ce se întâmplă cu bursele elevilor

Elevii care beneficiază de bursa „Bani de liceu” nu pot lua și bursă socială, conform hotărârii de Guvern nr. 1.488 din 2004, chiar dacă noul ordin pentru stabilirea criteriilor de abordare a burselor școlare permite acest lucru.

Citește și Bani de la stat pentru elevii de liceu. Până când se pot depune cererile pentru Programul „Bani de liceu” 2022-2023 şi de ce acte ai nevoie

Și elevii care iau bursă profesională sunt în aceiași situație. Aceștia trebuie să aleagă între cea profesională și cea socială, conform unei hotărâri de Guvern din 2017, potrivit edupedu.ro.

Astfel, este foarte probabil ca elevii să nu primească aceste burse, chiar dacă au depus toate actele necesare. Asta pentru că, potrivit Consiliului Legislativ, hotărârea de Guvern are o mai mare forță juridică decât ordinul de ministru. Acest lucru înseamnă că primează prevederile din hotărârile de Guvern în fața celor din ordinul de ministru.

Potrivit art. 10 din Hotărârea de Guvern nr. 1.488 din 9 septembrie 2004: „Beneficiarii Programului național de protecție socială “Bani de liceu” nu pot beneficia în același timp și de bursă socială.”

Pe de altă parte, ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022, cel care stabilește criteriile pentru acordarea burselor școlare, menționează la art. 19 alin. (4) că „elevii care beneficiază de sprijinul financiar „Bani de liceu” sau „Euro 200” pot obține bursă de studiu/merit/performanță/ ajutor social, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul ordin.”

Într-o situație asemănătoare sunt și liceenii care iau bursă profesională. Conform unei hotărâri de Guvern din 2017, bursa profesională nu poate fi cumulată cu bursa socială, dar ordinul cu bursele menționează că elevii din învățământul profesional pot beneficia de burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social.

Iată ce apare la art. 5 din Hotărârea de Guvern nr. 951 din 28 decembrie 2017:

„(4) Beneficiarii Programului național de protecție socială „Bursa profesională“ nu pot beneficia în același timp și de bursă socială.

(5) Elevii din învățământul profesional, beneficiari de orice tip de bursă de studii, finanțată total sau parțial din bugetul Ministerului Educației Naționale, trebuie să opteze pentru această bursă sau pentru bursa profesională.”

Ordinul cu noile criterii pentru burse stabilește la art. 1 alin. (1) că „elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel gimnazial, liceal și profesional beneficiază lunar de burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social, denumite în continuare burse”.

Dacă elevii cu bursă profesională nu pot beneficia și de bursă socială, conform hotărârii citate anterior, atunci ar fi trebuit să fie adăugată această excepție la art.(1) din noul ordin.

Citește și Câţi bani primesc elevii pentru transportul la şcoală în altă localitate decât cea de domiciliu