O nouă lovitură economică pentru Kremlin. SUA îi revocă Rusiei statutul de ţară cu economie de piaţă

Departamentul de Comerţ al SUA a anunţat joi că nu va mai trata Rusia ca pe o ţară cu economie de piaţă, revocând statutul acordat în urmă cu două decenii care limita calculul taxelor antidumping asupra mărfurilor ruseşti

11 nov. 2022, 10:00
O nouă lovitură economică pentru Kremlin. SUA îi revocă Rusiei statutul de ţară cu economie de piaţă

Departamentul de Comerţ a precizat că, în urma unor analize, a constatat că o implicarea amplă a guvernului în economia rusă a dus la preţuri şi costuri distorsionate, care nu reflectă corect dacă preţurile importurilor în SUA sunt stabilite în mod corespunzător.

„Această decizie oferă SUA capacitatea de a aplica pe deplin prevederile legii americane antidumping pentru a remedia distorsiunile pieţei cauzate de interferenţa crescândă din partea guvernului rus în economia sa”, se arată în comunicatul Departamentul de Comerţ.

Washingtonul a acordat Rusiei acest statut în 2002, un pas esenţial pentru admiterea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în 2012.

Citeşte şi: Un poliţist ucis şi unul rănit într-un atac la Bruxelles. Atacatorul era pe lista de extremişti potenţial violenţi a autorităţilor belgiene VIDEO

Anul trecut, Camera de Comerţ Americană din Rusia a declarat că Moscova va putea contesta la OMC orice decizie a SUA de a retrage Rusiei statutul de economie de piaţă.

Relaţiile Moscovei cu statele occidentale s-au deteriorat dramatic după invadarea Ucrainei. SUA şi multe ţări occidentale au impus sancţiuni ample, cu impact asupra economiei ruseşti, după ce trupele Moscovei au invadat Ucraina în luna februarie.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Trupele lui Zelenski sunt la periferia Hersonului. Ce spune ministrul Apărării de un potenţial atac nuclear