O nouă materie obligatorie va fi introdusă în școlile din România. Anunț oficial de la Ministerul Educației | EXCLUSIV

Joi, 2 martie 2023, Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit în exclusivitate pentru România TV, despre noile legi ale educației, parte a programului „România Educată", al lui Klaus Iohannis.

02 mart. 2023, 19:58
O nouă materie obligatorie va fi introdusă în școlile din România. Anunț oficial de la Ministerul Educației | EXCLUSIV

Școala românească a fost deseori criticată pentru că se concentrează prea mult în zona teoretică și prea puțin pe cea practică. Ministrul Educației, Ligia Deca, promite că prin intermediul noilor legi ale Educației, această problemă va fi rezolvată.

Educația financiară și educația juridică se vor număra printre noile materii din programa școlară.

„Educația financiară este deja un opțional pe care foarte multe școli îl aleg. De asemenea, vom avea săptămâna educației financiare, care are și o linie bugetară votată de Parlament, dedicată. Vom avea fonduri pentru organizarea de activități în școli.

În noua lege, tematica educației financiare devine obligatorie, adică în noile programe vom avea acestă obligație, să includem noțiuni de educație financiară. Este foarte important ca elevii să știe să-și gospodărească bugetele, să ia alegeri financiare cu toate argumentele pe care ar trebui să le aibă un cetățean integrat în societate și activ”, a declarat Ligia Deca, la România TV.

 

Ligia Deca anunță schimbări majore în sistemul de educație

 

Ligia Deca este ferm convinsă că proiectul de la Minsiterul Educației va corecta problemele din sistem.

„Aceste legi ale educației își propun să răspundă la provocările pe care le știm din studii – 1 din 2 elevi de 15 ani nu reușește să aplice în realitate cunoștințele de matematică. De asemenea, 4 din 10 elevi, după ce citesc un text, nu pot extrage esențialul, nu pot face ușor o sinteză. Vedem și cifre îngrijorătoare privind abandonul școlar. Noul pachet legislativ își propune să ajute fiecare elev să-și îndeplinească potențialul. 

Un al doilea element esențial este calitatea cadrelor didactice și susținerea lor. Aici avem în primul rând o creștere salarială în raport cu rolul dascălilor în societate. Practic, toată grila din educație va pleca de la nivelul salariul mediu pe economie. De asemenea, fiecare nou dascăl va trece printr-un masterat didactic, din care 80% este practică – în clasă, cu un mentor, un profesor cu experiență (…)

Un alt element foarte important este o rută completă pentru învățământul tehnologic dual – educația va fi realizată într-o relație mai strânsă cu angajatorii de la nivel liceal și va putea ajunge până la nivelul întățământului superior. 

Avem o serie întreagă de programe cu scop cultural – vouchere culturale în valoare de 250 de lei pe an, pentru ca fiecare elev să moată merge la muzeu, la teatru, să poată accesa o serie întreagă de beneficii culturale. De asemenea, programul ‘O carte pentru fiecare’, pentru a da copiilor acces la literatură”, a mai comentat Deca, la România TV.

  • Proiectul se află în dezbatere publică din vara lui 2022. Legile Educației vor fi dezbătute în Parlament, în cursul acestui an.