O nouă meserie în România. Ce presupune funcția de asistent de judecător

Deputata PSD Laura Vicol, șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a depus un proiect de lege care prevede înființarea funcției de asistent de judecător. Persoanele care ar urma să practice această meserie ar activa în cadrul curților de apel, tribunalelor și judecătoriilor din reședințele de județ.
Alina Costache
12 apr. 2023, 12:52
O nouă meserie în România. Ce presupune funcția de asistent de judecător

O nouă meserie în România. Deputata Laura Vicol propune înființarea funcției de asistent de judecător. Proiectul a fost depus pe data de 29 martie 2023 la Camera Deputaților, Senatul fiind camera decizională.

Potrivit Laurei Vicol la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii se derulează un proiect denumit „Optimizarea managementului sistemului judiciar”, proiect în cadrul căruia a fost testată o nouă instituție, cea a asistentului judecătorului, „existentă deja la nivelul majorității statelor europene, a cărei necesitate a fost semnalată de sistemul judiciar de o perioadă semnificativă de timp”.

Citește și: Cea mai căutată meserie din România în 2023. Salariul mediu net trece cu ușurință de suma de 9.500 de lei

Viitorul asistent de judecător trebuie să degreveze o parte birocratică a activității judecătorilor. Asistenții vor fi selectați, pe bază de concurs, din rândul celor care sunt licențiați în Drept.

Recrutarea asistenților judecătoruluii se face prin concurs, organizat la nivelul curților de apel, cu aprobarea Secției pentru Judecători de la CSM. Proiectul prevede că „poate fi numită în funcția de asistent al judecătorului persoana care are cetățenia română, domiciliul în România și capacitatea deplină de exercițiu; este licențiată în Drept; nu are antecedente penale; cunoaște limba română; este aptă din punct de vedere medical și psihologic pentru exercitarea funcției și care se bucură de o bună reputație”.

Citește și: Digitalizarea creează o nouă meserie. Cât câştigă un narator de cărţi audio

În cadrul concursului, se verifică abilitățile de operare pe calculator, se susține o probă scrisă de verificare a cunoștințelor juridice și se susține un interviu. De asemenea, potrivit proiectului de lege, candidații care se prezintă la examen trebuie să facă dovada că sunt clinic sănătoși și, chiar dacă au trecut probele practice și teoretice, pot fi respinși dacă nu trec de evaluarea psihologică, potrivit jurnalul.ro.

Testarea psihologică constă în susținerea unui text scris și a unui interviu în fața psihologului curții de apel. Rezultatele sunt consemnate într-un raport care cuprinde profilul psihologic al fiecărui candidat, precum și calificativul „admis” sau „respins”.

După această etapă, candidații care îndeplinesc condiția de a fi apt din punct de vedere psihologic vor fi verificați dacă îndeplinesc condiția bunei reputații.

Conform proiectului, „nu se bucură de o bună reputație persoana care a fost sancționată disciplinar în ultimii 3 ani pentru fapte de care numirea acesteia în funcția de asistent al judecătorului nu ar fi conformă cu onoarea și probitatea specifice acestei funcții sau ar aduce atingere prestigiului justiției”. Candidații care nu se bucură de o bună reputație sunt automat respinși. La fel și cei care refuză să depună jurământul cu ocazia numirii în funcție.

Viitorii asistenți ai judecătorului vor avea dreptul, dacă legea trece de Parlament, la o salarizare stabilită în condițiile prevăzute de lege pentru judecătorii stagiari, dar și la concediu de odihnă plătit de 30 de zile lucrătoare.

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici