Digitalizarea creează o nouă meserie. Cât câştigă un narator de cărţi audio

Un narator al unei cărți în format audio câștigă între 200 și 500 de euro net pentru fiecare carte citită, în funcție de notorietatea naratorului, dar și de lungimea și de complexitatea cărții, arată un comunicat al platformei specializate Voxa.

08 feb. 2023, 20:12
Digitalizarea creează o nouă meserie. Cât câştigă un narator de cărţi audio

Printre cei mai apreciați naratori de pe platformă se numără actorul Șerban Pavlu, jurnalista și bloggerița Cristina Stănciulescu, actorul Mihai Călin, actrița Ilinca Hărnuț și jurnalista Raluca Hatmanu.

Cei mai mulți dintre cei 70 de naratori sunt actori, jurnaliști de radio sau ziariști, a declarat Dan Vidrașcu, șeful platformei.

”Un audiobook ia naștere în 45 de zile și cuprinde mai multe etape: alegerea naratorului, programarea sesiunilor de înregistrare, editarea materialului înregistrat (pentru a elimina pauzele, eventualele zgomote sau repetițiile naratorului), redactarea materialului editat (ascultarea înregistrării concomitent cu lectura cărții de către un editor pentru a identifica greșelile), corectarea materialului, editarea finală și masterizarea sunetului”, a mai spus Dan Vidrașcu, potrivit Mediafax.

Voxa a început să producă primele audiobookuri în limba română la începutul anului 2020, când oamenii încă stăteau în case din cauza pandemiei, iar actorii și jurnaliștii primeau acasă echipamentele de înregistrare.

”Avem un portofoliu de 70 de naratori deocamdată, iar majoritatea sunt actori, jurnalişti de radio sau ziarişti. Un narator de audiobookuri câştigă între 200 şi 500 de euro net pentru fiecare carte citită, în funcţie de notorietatea pe care o are, dar şi de lungimea şi de complexitatea cărţii citite. Am observat că mulţi dintre ei şi-au descoperit o vocaţie în a nara cărţi şi această activitate devenit o pasiune pentru ei, ne-a surprins cât de mult timp alocă noului hobby”, a mai declarat Dan Vidraşcu.

Citeşte şi: Bani de la Guvern. Ajutor de stat pentru susţinerea crescătorilor de animale în valoare de aproape 220 de milioane de lei

Voxa, prima platformă de audiobookuri şi e-bookuri din România, a început să producă primele audiobookuri în limba română la începutul anului 2020, când oamenii încă stăteau în case din cauza pandemiei, iar actorii şi jurnaliştii primeau acasă echipamentele de înregistrare. În prezent, Voxa înregistrează cărţi în format audio în cele opt studio-uri special amenajate în acest scop şi a ajuns la un catalog de peste 2.000 de audiobookuri în limba română.

Naratorul unui audiobook este ales în funcţie de categoria în care se încadrează cartea ce urmează să fie citită (dezvoltare personală, business, ficţiune, literatură, cărţi de copii etc.), iar editorul Voxa decide potrivirea dintre vocea naratorului şi conţinutul cărţii. De asemenea, o condiţie necesară pentru narator este ca acesta să citească cartea înainte să vină în studio, pentru a se familiariza cu lectura.

Citeşte şi: Angajări pe salarii de 5.900 de lei. Ce ofertă „delicioasă” de job vine de la Dodo Pizza. Se mai caută masiv şoferi, ingineri şi asistenţi medicali