O nouă minivacanță pentru salariații din România. Cine sunt românii care nu vor avea liber pe 14 august

Peste câteva zile mulți dintre angajații din România vor intra din nou într-o minivacanță de patru zile. Însă nu toți salariații vor beneficia de patru zile libere consecutive la mijlocul lui august.

07 aug. 2023, 14:07
O nouă minivacanță pentru salariații din România. Cine sunt românii care nu vor avea liber pe 14 august

Românii se pregătesc pentru o nouă minivacanță în preajma sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Începând de sâmbătă, timp de patru zile milioane de salariați din România nu vor lucra. Ziua de 15 august, atunci când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, este declarată zi liberă conform Codului Muncii. Acest lucru înseamnă că angajatorii sunt obligați, cu câteva excepții, să le de ziua liberă angajaților lor.

Citește și: Zile libere 2023. Noi tipuri de concedii, angajaţii habar n-au că pot să stea mai multe zile departe de job

Și dacă pentru bugetari s-a decis încă de anul trecut să se facă punte între weekend, zilele de 12 – 13 august, și 15 august, adică ziua de 14 august să fie declarată zi nelucrătoare, pentru restul angajaților din privat rămâne la latitudinea angajatorilor dacă dau liber pe 14 august sau nu.

Citește și: Când are loc următoarea minivacanță pentru bugetari. Vor avea patru zile libere

De asemenea, sunt și salariați care vor lucra pe 15 august. Angajații care lucrează în zilele de sărbătoare legală vor primi compensații, fie zile libere în următoarele 30 de zile din momentul sărbătorii legale sau, dacă acest lucru nu este posibil, atunci trebuie acordate sporuri salariale. Angajatorii care nu respectă aceste măsuri riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.