O nouă mutaţie a virusului SARS COV2 bulversează întreaga comunitate medicală. Este „cea mai îngrijorătoare dintre toate”

Cea mai recenta mutaţie a virusului SARS COV2, denumită E484K, bulversează întreaga comunitate medicală şi pe cea a oamenilor de ştiinţă. Testele de laborator au arătat că virusul mutant pare să scadă recunoașterea virusului de către anticorpi.

14 ian. 2021, 23:53
O nouă mutaţie a virusului SARS COV2 bulversează întreaga comunitate medicală. Este „cea mai îngrijorătoare dintre toate”
O nouă mutaţie a virusului SARS COV2

O nouă mutaţie a virusului SARS COV2 este prezentă în variantele Covid, altele decât varianta britanică. Și aceasta este „cea mai îngrijorătoare dintre toate” în ceea ce privește eficacitatea vaccinului, spune Ravi Gupta, profesor de microbiologie la Universitatea Cambridge, potrivit alephnews

Denumită E484K, această mutație este prezentă la variante care au apărut în Africa de Sud, Brazilia și Japonia.

De la debutul pandemiei, virusul a suferit numeroase mutații, însă majoritatea au fost fără consecințe. Această nouă mutaţie are, însă, o transmisibilitate mai mare.

În ceea ce priveşte mutația E484K, testele de laborator au arătat că pare să fie capabilă să scadă recunoașterea virusului de către anticorpi, ceea ce înseamnă că afectează neutralizarea acestuia. „Ca atare, poate ajuta virusul să ocolească protecția imunitară conferită de o infecție anterioară sau de vaccinare”, explică profesorul François Balloux, de la University College London, potrivit sursei citate.

O nouă mutaţie a virusului SARS COV2 ridică problema eficacităţii vaccinului

Studiile desfăşurate până acum nu acoperă E484K. Prin urmare, nu se poate şti dacă eficacitatea vaccinului va fi aceeași față de variantele care îl transportă ca și împotriva virusului clasic.

Citeste si S-a aflat de ce pacienţii vindecaţi de Covid acuză dureri de cap încă multă vreme

În plus, un studiu publicat pe 6 ianuarie descrie cazul unei femei braziliene infectată în luna mai, apoi reinfectată în octombrie de o variantă purtătoare a mutației E484K. Această a doua infecție, mai severă decât prima, ar putea fi un semn că mutația a provocat un răspuns imun mai slab la pacient. Cu toate acestea, nu există dovezi că E484K este suficient pentru a face variante rezistente la vaccinurile actuale, spun oamenii de știință.

Veste bună este că, chiar dacă se dovedește că această nouă mutaţie este mai puțin recunoscută de anticorpi, alte componente ale variantelor vor rămâne, în principiu, la îndemâna lor. „Chiar dacă scade eficiența, în mod normal, veți avea în continuare neutralizarea virusului”, spune Vincent Enouf, de la Centrul Național de Referință pentru Virușii Respiratori de la Institutul Pasteur din Paris.

Cercetătorii sunt optimişti: „Doar această singură mutaţie nu poate fi problematică”

Oamenii de ştiinţă sunt, totuşi, încrezători în eficacitatea vaccinului. „Nu cred că această mutație singură este problematică pentru vaccinuri”, precizează imunologul Rino Rappuoli, de la compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK). Rappuoli a observat apariția unei variante în laborator, prin plasarea virusului în prezența plasmei unui pacient vindecat de Covid timp de câteva săptămâni.

Citeste si Alexandru Rafila, precizări importante despre vaccinurile Pfizer și de la Moderna

După mai puțin de trei luni, a apărut o variantă rezistentă la anticorpi. A purtat trei mutații, inclusiv E484K. „Trebuie să dezvoltăm vaccinuri și anticorpi capabili să controleze variantele emergente”, este de părere imunologul.

Mutația E484K „ar putea fi începutul problemelor”, adaugă profesorul Gupta. „În acest stadiu, vaccinurile ar trebui să rămână eficace, dar ceea ce ne îngrijorează este perspectiva viitoarelor mutații care s-ar adăuga celor care deja există”, dezvoltă el, subliniind necesitatea vaccinării „cât mai rapide oriunde în lume”.

În contextul apariţiei de noi variante ale virusului SARS COV2, mai multe laboratoare au asigurat că sunt capabile să livreze rapid noi versiuni ale vaccinului lor, dacă este necesar.