O nouă pandemie ameninţă Europa. Virusul, detectat şi în România

În prezent, se înregistrează a creştere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, boala evoluând în: Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franţa, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia şi Suedia. Toate fermele de păsări din România vor fi supuse controalelor autorităților.

07 mai 2021, 22:42
O nouă pandemie ameninţă Europa. Virusul, detectat şi în România

O nouă pandemie ameninţă lumea. Un imens focar de gripă aviară a fost confirmat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în județul Mureș, în localitatea Ungheni. În urma situației constatate, organele competente au decis arderea cadavrelor păsărilor împreună cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ceea ce a putut constitui o sursă de infecţie.

180.000 de păsări au prezentat virusul gripei aviare, serotipul H5N8. În urma sesizării acestei situații, ”la nivel central s-a activat Unitatea Operaţională Centrală condusă de preşedintele ANSVSA, dr. Robert Viorel Chioveanu şi la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureş, care  a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea şi stingerea focarului de gripă aviară”, a transmis ANSVSA, conform news.ro. 

Noul virus care ameninţă lumea. S-au depistat primele cazuri de gripă aviară la oameni!

Autoritățile au impus restricţii de mişcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport şi furajelor din ferma în care a fost descoperit focarul de gripă aviară, precum și arderea cadavrelor păsărilor care prezentau virusul și a tot ceea ce ar fi putut reprezenta sursă de infectare.

”A fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor, întreaga suprafaţă a fermei precum  utilajele şi mijloacele de transport vor fi dezinfectate”, a transmis ANSVSA de teama să nu avem de-a face cu o nouă pandemie.

Lebede moarte de gripă aviară găsite în Şantierul Naval Constanţa

Serviciile sanitare veterinare împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Mureş, au restricţionat drumurile de acces către explotaţia afectată. Poliţia Rutieră va intensifica controalele în trafic, în vecinătatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat, pe rutele comerciale prin care se realizează schimburile intracomunitare cu păsări vii, carne de pasare, ouă de consum şi de incubaţie între România şi Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi alte state membre în care evoluează gripa aviară.
În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km unde s-au luat măsuri de restricţie severe de circulaţie a persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transpor şi se aplică următoarele:

–    Recensământul tuturor exploataţiilor cu păsări, inspectarea de către medicii veterinari a tuturor exploataţiilor cu păsări;

–    Interdicţia de mişcare a păsărilor, ouălor în zonele de protecţie;

–    Restricţionarea mişcării persoanelor între exploataţii;

–    Respectarea normelor minime de biosecuritate şi asigurarea dezinfecţiei persoanelor, mijloacelor de transport;

–    Anunţarea medicilor veterinari despre orice cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări şi afluirea căt mai rapidă către laborator a probelor;

–    Evitarea contactului cu păsările sălbatice moarte;

–    Informarea locuitorilor cu privire la pericolul apariţiei şi răspandirii virusului gripei aviare;

–    Separarea în cadrul gospodăriei în măsura posibilităţilor a raţelor şi găştelor de celelalte păsări domestice;

–    Interzicerea creşterea păsărilor în aer liber, acestea fiind închise obligatoriu în spaţii special amenajate.

“Ancheta epidemiologică este în desfăşurare în vederea stabilirii sursei de infecţie şi a trasabilităţii păsărilor”, a mai transmis ANSVSA.

Fermele de păsări din țară vor fi supuse controalelor
Toate fermele de păsări de pe întreg teritoriul țării vor fi supuse controalelor privind respectarea măsurilor de biosecuritate şi aplicarea de măsuri de biosecuritate suplimentare, potrivit autorităților. În zonele cu restricţii, măsurile vor fi menţinute minimum treizeci de zile.

ANSVSA a notificat toate structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE), despre confirmarea acestui focar de gripă aviară pe teritoriul României, conform sursei citate.

În prezent, se înregistrează a creştere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, boala evoluând în: Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franţa, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia şi Suedia.