O nouă particulă "frumoasă", descoperită de cercetătorii de la CERN

Publicat: Miercuri, 02 Mai 2012 21:57 // Actualizat: Miercuri, 02 Mai 2012 21:57 // Sursa: RTV.net

Un experiment în cadrul acceleratorului de particule (LHC) de la CERN a detectat o nouă particulă subatomică - şi este o frumuseţe, au anunţat cercetătorii.

Foto: Maximilien Brice, CERN

Cunoscută drept Xi(b)*, noua particulă este un barion, un tip de materie alcătuit din trei elemente şi mai mici, denumite quark-uri. Protonii şi neutronii, care alcătuiesc nucleul atomilor, sunt şi ei barioni.

Particula Xi(b)* aparţine barionilor "frumuseţii", particule care conţin un quark "de frumuseţe".

Noua particulă era sugerată de teorii, dar nu a fost niciodată observată. Deşi descoperirea lui Xi(b)* nu a fost tocmai o surpriză, îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să afle cum se formează materia.

"Este încă o cărămidă", a declarat James Alexander, fizician la Universitatea Cornell, care realizează experimente cu LHC-ul.

Faţă de protoni şi de neutroni, barionii frumuseţii trăiesc foarte puţin - Xi(b)* a durat câteva fracţiuni de secundă, înainte de a se transforma în alte 21 de particule efemere.

Această particulă are nevoie şi de o energie foarte mare pentru a fi creată, aşa că pe Pământ se găseşte doar în acceleratoarele de particule, precum LHC de la CERN, din Geneva.

Cercetătorii de la CERN nu se opresc aici, ci continuă să caute celebrul bosonul Higgs, poreclit şi "Particula lui Dumnezeu", ce poate explica de ce există masă în univers.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
14 dec 07:38
...şi produce radiaţii care atacă creierul uman, transformându-i pe oameni în zombies. În film, directorul general al CERN este prezentat ca un personaj lipsit de scrupule, care pune descoperirile ştiinţifice înaintea intereselor speciei umane. Sediul CERN din Geneva a servit deja ca...
1
EUR
4.8590
RON
23 Sep
noapte 13 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H