O nouă ploaie de stele ar putea apărea pe cer joi noapte, alături de Geminide

Pasionaţii de astronomie vor putea urmări în noaptea de joi spre vineri curentul de meteori Geminide, însă cercetătorii au o surpriză pentru ei: pe cer ar putea apărea şi un nou curent.

13 dec. 2012, 19:21
O nouă ploaie de stele ar putea apărea pe cer joi noapte, alături de Geminide

Experţii de la NASA spun că un nou curent de meteori, care nu a mai fost observat până acum, ar putea veni de la cometa Wirtanen, din familia cometelor lui Jupiter – denumite astfel întrucât orbitele lor sunt alterate de trecerea pe lângă gigantul gazos Jupiter.

Cometa Wirtanen a fost descoperită în 1948 şi orbitează soarele în 5,4 ani. Deşi a trecut pe lângă orbita Pământului de mai multe ori, în 2012 am putea avea prima întânire a planetei noastre cu rămăşiţele cometei.

„Praful acestei comete care va intra în atmosfera Pământului ar putea produce circa 30 de meteori pe oră”, a declarat Bill Cooke de la Meteoroid Environment Office, NASA.

Cooke a spus că în noaptea de joi, 13 decembrie, spre vineri, 14 decembrie, vom putea vedea pe cer ambele ploi de stele. Va fi lună nouă, aşa că cerul va fi întunecat, perfect pentru observarea meteorilor.

Dacă noul curent va avea loc, într-adevăr, astronomii spun că ar putea să îl denumească Piscide, întrucât par că vin dinspre constelaţia Pisces.