O NOUĂ REŢINERE, în dosarul lui Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta

Omul de afaceri Ilie Drăgan, director al SC Grossmann Engineering SRL, a fost reţinut procurorii de DNA Ploieşti, în dosarul fraudării de fonduri europene în care este arestat preventiv Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

20 feb. 2015, 07:58
O NOUĂ REŢINERE, în dosarul lui Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta

Procurorii DNA Ploieşti au emis, joi seară, ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele omului de afaceri Ilie Drăgan, director al SC Grossmann Engineering SRL, firma prin intermediul căreia procurorii susţin că Iulian Herţanu a accesat şi decontat fraudulos fonduri europene.

Ilie Drăgan va ajunge, vineri, în faţa procurorilor cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit DNA, Ilie Drăgan este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei.

În ordonanţa de reţinere se arată că, în perioada 2011- 2015, „inculpatul Drăgan Ilie Florin, în calitate de director în cadrul S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., împreună cu inculpații Herțanu Iulian Cristian, Ciorbă Vladimir-Răzvan și Coman Mihail-Marian, a constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea:

– adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene și
– însușirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană
– sustragerii de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat
Contractul având ca obiect „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic” a fost atribuit de către S.C. Hidro Prahova S.A. Ploiești (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar), Asocierii S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. – S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L. și a fost semnat la data de 13.01.2012.
Concret, probele administrate până în prezent au relevat faptul că, membrii grupului:
– au deturnat din cadrul proiectului și au însușit în interes propriu suma totală de 7.797.410 lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând un procent de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineerig SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări),
– s-au sustras de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei (din care 1.509.176 lei reprezentând TVA și 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit).

Inculpatul Drăgan Ilie Florin s-a implicat personal în efectuarea de plăți de la S.C. Grossmann Engineerig SRL către 2 agenți economici pe care îi controla în calitate de asociat și administrator și a extras personal sume de bani din conturile S.C. Grossmann Engineerig SRL și a altor două firme controlate de grupul infracțional și folosite în scopul arătat mai sus.”

CITEŞTE ŞI Directorul Hidro Prahova, audiat la DNA în dosarul lui Iulian Herţanu, cumnatul lui Victor Ponta

De asemenea, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 19.02.2015 până la data de 19.04.2015, a  lui Liviu Munteanu, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei şi evaziune fiscală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Munteanu trebuie să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare, să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea şi să nu 

Tot joi, la DNA Ploieşti au fost audiaţi în calitate de inculpat Liviu Munteanu, acţionar al SC Grossmann Engieering SRL şi în calitate de martor Dumitru Pantea, directorul SC Hidro Prahova, firma care derulează proiectul european în cadrul căruia s-ar fi produs deturnarea de fonduri şi asupra căruia procurorii au date că s-ar făcut presiuni pentru ca firma cumnatului premierului Victor Ponta să câştige contractul.