S-a încheiat a doua rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina. Acord de încetare temporară a focului pentru a putea fi evacuați civilii

S-a încheiat a doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina. După trei ore de discuții, cele două delegații nu au ajuns la un rezultat privind încetarea conflictului armat.

03 mart. 2022, 20:51
S-a încheiat a doua rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina. Acord de încetare temporară a focului pentru a putea fi evacuați civilii

O nouă rundă de negocieri va avea loc, tot la Belarus, săptămâna viitoare.

„A doua rundă de discuții s-a încheiat. Din păcate, Ucraina nu a obținut încă rezultatele de care are nevoie. Există o soluție doar pentru organizarea coridoarelor umanitare…”, a declarat Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Mihailo Podoliak a explicat că, în vederea instituirii coridoarelor umanitare, ar putea intra în vigoare o încetare parțială a focului, pentru a putea fi evacuați civilii și pentru furnizarea de alimente și medicamente în zonele cele mai disputate de părțile în conflict.

„Rusia și Ucraina vor crea în curând canale de comunicare și interacțiune în vederea organizării coridoarelor umanitare”, a precizat el.

La rândul său, Vladimir Medinski, șeful negociatorilor din Rusia, a declarat că „principala problemă care a fost decisă astăzi a fost salvarea civililor din zonele de conflict”. „Ministerele Apărării din Rusia și Ucraina s-au înțeles să se creeze coridoare pentru evacuarea populației civile. Este posibilă încetarea temporară a focului în sectoarele unde sunt aceste coridoare umanitare, pe perioada evacuării populației civile. Cred că acesta este un progres”, a spus oficialul rus.

Știre inițială. O nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina are loc joi după ce miercuri întâlnirea a fost anulată. Întâlnirea celor două delegaţii are loc în zona Brest, în Belarus, foarte aproape de graniţa cu Polonia.

O nouă rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina pentru oprirea războiului. Negocierile au loc în regiunea Brest, din Belarus, foarte aproape de graniţa cu Polonia, şi au început la ora 15.00, ora Moscovei (14.00, ora României), conform planului, a declarat şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, citat de agenţia de presă de stat ruse, TASS.

Propunerile delegaţiei ruse pentru discuţii vizează teme umanitare, politice şi tehnico-militare.

”Delegaţia rusă lucrează acum la elaborarea listei de propuneri, care constă din trei părţi. Ele vizează aspectul militar-tehnic, umanitar-internaţional şi politic”, a spus negociatorul şef rus.

Prima rundă de negocieri a avut loc la granița Ucrainei cu Belarus, în regiunea Gomel, după ce, inițial, Zelenski îi spusese lui Putin că e deschis pentru negocieri în orice altă locație în afară de Belarus, venind cu alte variante precum Varşovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul sau Baku.

Citeşte şi: Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: „Nu vom uita curajul ucrainenilor şi solidaritatea poporului român în aceste momente”

Discuţiile ruso-ucrainene au avut loc luni şi au durat cinci ore. Delegaţia rusă a fost condusă de consilierul prezidenţial Vladimir Medinski, care a declarat mai devreme că delegaţia rusă este pregătită să discute cu partea ucraineană atât timp cât va fi nevoie pentru a ajunge la acorduri.

„Aceste discuții au avut loc pe un fundal de bombardamente și împușcături care vizează teritoriul nostru… Sincronizarea bombardamentelor cu procesul de negocieri a fost evidentă”, a declarat Volodimir Zelenski.

În ziua primei runde de negocieri, Vladimir Putin a făcut o serie de amenințări care i-au speriat pe oamenii de rând de pretutindeni. Liderul rus a pus în alertă forțele nucleare ale Rusiei.

Citeşte şi: Ministrul ucrainean al Apărării: „Va curge sânge, lacrimi, durere, dar vom învinge cu siguranţă!

Liderul Rusiei a avut o întâlnire cu Sergei Shoigu, ministrul rus al Apărării, și șeful Statului Major General,  Valery Gerasimov, și le-a ordonat să ridice gradul de alertă pentru arsenalul nuclear, în condițiile tensiunilor crescute cu vestul după ce a invadat Ucraina.

Într-o adresă la televiziunea de stat, liderul Rusiei a folosit ca argument declarațiile agresive ale liderilor NATO și sancțiunile economice împotriva Moscovei.

„Țările vestice nu numai că întreprind acțiuni neprietenoase împotriva țării noastre în sfera economică, mă refer la acele sancțiuni pe care toată lumea le cunoaște bine, dar oficialii de rang înalt ai principalelor țări NATO fac și declarații agresive împotriva țării noastre”, a declarat Vladimir Putin.

Franța atenționează că pentru ca negocierile să fie posibile e nevoie ca atacurile armate să fie oprite. O încetare a focului în Ucraina este principala condiție pentru începerea negocierilor dintre Kiev și Moscova, a declarat joi ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian. „Fără o încetare a focului, este imposibil să se treacă la negocieri reale”, a spus ministrul la postul de televiziune France 2, conform TASS.