O nouă rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia; Europa se confruntă cu termenul limită pentru gazele ruse

Într-un discurs ținut târziu în noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat asupra "bătăliilor care vor urma" în Donbas și în orașul-port Mariupol din sudul asediat.
Filip Stan
01 apr. 2022, 08:29
O nouă rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia; Europa se confruntă cu termenul limită pentru gazele ruse

Război în Ucraina. Cumpărătorii europeni de gaz rusesc se confruntă cu un termen limită pentru a începe să plătească în ruble vineri, în timp ce negocierile menite să pună capăt războiului urmează să fie reluate chiar dacă Ucraina se pregătea pentru noi atacuri în sud și est, scrie Reuters.

Războiul a ucis mii de oameni, a făcut ca milioane de oameni să fugă și a determinat Statele Unite și aliații din întreaga lume să impună sancțiuni asupra entităților guvernamentale, companiilor și oligarhilor ruși.

EXCLUSIV Cum ar fi acţionat Traian Băsescu la invazia Rusiei, dacă mai era preşedinte: „Aş fi cerut să trimitem armament ucrainenilor. România trebuie să se apere în Ucraina”
Rusia va răspunde sancțiunilor Uniunii Europene, a declarat vineri agenția de știri RIA, care a citat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe.

„Acțiunile UE nu vor rămâne fără răspuns… sancțiunile iresponsabile ale Bruxelles-ului afectează deja în mod negativ viața de zi cu zi a europenilor obișnuiți”, a declarat Nikolai Kobrinets pentru agenția de știri.

Președintele rus Vladimir Putin a jucat joi una dintre cele mai mari cărți ale sale, cerând cumpărătorilor europeni de energie să înceapă să plătească în ruble începând de vineri și amenințând cu încetarea contractelor existente.

Guvernele europene au respins ultimatumul energetic al lui Putin, Germania, cel mai mare beneficiar de gaz rusesc de pe continent, calificându-l drept „șantaj”.

Explozie la graniţa Rusiei cu Ucraina. Se pare că a fost o incursiune a elicopterelor lui Zelenski
Confruntarea energetică are ramificații uriașe pentru Europa, în timp ce oficialii americani fac înconjurul lumii pentru a menține presiunea asupra lui Putin.

Putin a trimis trupe pe 24 februarie pentru ceea ce el numește o „operațiune militară specială” de demilitarizare a Ucrainei. Țările occidentale spun că scopul real al lui Putin a fost să răstoarne guvernul Ucrainei.

În cadrul discuțiilor din această săptămână, Moscova a declarat că va reduce ofensivele din apropierea capitalei Kiev și din nord ca gest de bunăvoință și se va concentra pe „eliberarea” regiunii Donbas din sud-est.

Kievul și aliații săi spun că Rusia încearcă, în schimb, să se regrupeze după ce a suferit pierderi în urma contraofensivei ucrainene care a recucerit suburbiile capitalei, plus zone strategice din nord-est și sud-vest.

Imagini video din Irpin, la periferia vestică a Kievului, au arătat tancuri rusești distruse în mijlocul unor clădiri bombardate și autorități ucrainene scoțând victime în saci de cadavre.

Într-un discurs ținut târziu în noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat asupra „bătăliilor care vor urma” în Donbas și în orașul-port Mariupol din sudul asediat.

„Încă trebuie să mergem pe o cale foarte dificilă pentru a obține tot ceea ce ne dorim”, a spus Zelenski.

Negocierile de pace urmează să fie reluate vineri prin videoconferință. Căutând să își consolideze poziția, Moscova redistribuie forțe din regiunile separatiste din Georgia, susținute de Rusia, în Ucraina, a scris Ministerul britanic al Apărării pe Twitter.

Întăririle indică faptul că Rusia a suferit pierderi neașteptate, a spus acesta.

Oficialii americani și europeni spun că Putin a fost indus în eroare de generali cu privire la performanțele dezastruoase ale armatei sale. citeste mai departe

Autoritățile ucrainene sperau să evacueze mai mulți locuitori din Mariupol după ce Rusia a fost de acord să deschidă vineri un coridor umanitar, dar mai multe acorduri anterioare au eșuat.

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că 45 de autobuze trimise pentru a evacua oamenii din Mariupol au fost oprite joi de forțele rusești în afara orașului Berdyansk, la aproximativ 75 km spre vest.

Într-o postare pe Facebook, statul major a declarat că forțele ucrainene încă mai dețin Mariupol, o poartă de acces la Marea Neagră care leagă un coridor strategic între Donbas și peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Primăria estimează că au murit 5.000 de persoane.

Zeci de mii de oameni sunt blocați de săptămâni întregi cu puține alimente, apă și alte provizii în orașul care a găzduit cândva 400.000 de persoane, dar care a fost răvășit de bombardamente.

În altă parte, în Trostyanets, un oraș din estul țării, au existat dovezi ale contraatacului reușit al Ucrainei. Tancuri rusești arse și muniție abandonată au împânzit drumurile noroioase.

Războiul amenință, de asemenea, să perturbe aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, un oficial guvernamental american împărtășind imagini cu ceea ce au spus că ar fi fost pagube la instalațiile de depozitare a cerealelor din Ucraina, al patrulea cel mai mare exportator de grâne din lume în sezonul trecut.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce s-a întâmplat cu câteva minute înainte să iasă fum alb pe coșul de la Vatican. Mulți spun că a fost un semn
Capital.ro
Carnet de șofer 2025. Se anulează definitiv permisul. Șoferii români ce pierd de tot dreptul de a conduce
Playtech.ro
Papa Leon nu şi-a putut stăpâni emoţiile! Ce a făcut la balconul Vaticanului. Foto
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
„Veți ajunge la Canal”. Actorul Mihai Mălaimare, mesaj amenințător pentru cei care nu au vrut „turul II înapoi”
wowbiz.ro
Amantlâcul anului: Soția lui Dan Alexa, surprinsă noaptea în vila lui Alex Bodi! Avem imaginile bombă ale momentului | VIDEO EXCLUSIV
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Zodia care scapă de o mare povară. I se ia o piatră de pe inimă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este cardinalul Robert Prevost și ce nume va primi noul Suveran Pontif
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Câte limbi cunoaște Papa Leon al XIV-lea
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie pentru Călin Georgescu. Anunțul venit azi, 8 mai: Parchetul nu a adus noi probe
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Doi părinți, tineri români, în vârstă de 19 și 23 de ani, au fost găsiți morți în casă, în Germania: "Au fost împreună în baie, mult timp". Au plecat la muncă în străinătate cu doar câteva zile înainte de tragedie
Primul sondaj pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ce procente au Nicușor Dan și George Simion: între ei e o diferență destul de mare
MediaFlux
Românii care pot ieși mai devreme la pensie. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră în România: autostradă cu hub de mare putere pentru vehicule electrice. Stațiile, mai performante decât cele din Germania