O nouă rundă de negocieri pentru formarea Guvernului a eşuat. Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor s-au întâlnit la Vila Lac

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, liderul USR - PLUS Dan Barna şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor au avut o întâlnire, marţi, la Vila Lac. Potrivit unor surse citate de România TV, nici de data aceasta cei trei lideri de partide nu s-au înțeles şi o nouă rundă de negocieri va avea loc miercuri.

15 dec. 2020, 16:31
O nouă rundă de negocieri pentru formarea Guvernului a eşuat. Ludovic Orban, Dan Barna şi Kelemen Hunor s-au întâlnit la Vila Lac

Noi negocieri pentru formarea Guvernului au avut loc în această după-amiază la Vila Lac între lideriii PNL, USR- PLUS şi UDMR. Potrivit unor surse citate de România TV, liderii celor trei formațiuni politice nu s-au înţeles deocamdată pe împărțirea funcțiilor în viitoarea guvernare, dar și în privinţa conducerii Parlamentului. O nouă rundă de negocieri va avea loc miercuri, au mai precizat sursele citate.

Discuţiile au venit după ce liderul USR, Dan Barna, a propus public ca liderii celor trei partide care ar urma să compună noua majoritate parlamentară să fie vicepremieri în viitorul Guvern, iar preşedinţia Camerei Deputaţilor să fie preluată de Cătălin Drulă, un apropiat al liderul USR PLUS.

„Îi propun lui Ludovic Orban şi lui Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest Guvern ca vicepremieri, dând în felul acesta un exemplu fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru viitorul României. Un Guvern în care premierul – care va fi acela – va avea ca vicepremieri liderii celor trei partide din coaliţie va fi un Guvern care arată serios, va fi un Guvern care va fi credibil şi va fi un Guvern care nu va mai avea nevoie de comitete şi comisii colaterale pentru luarea unor decizii. Va fi un Guvern prin care le transmitem românilor că suntem concentraţi pentru ceea ce înseamnă pandemie, că suntem concentraţi pe ceea ce înseamnă găsirea unor soluţii pentru locurile de muncă, că suntem concentraţi pe ceea ce înseamnă o coaliţie stabilă, asumată de adevărat de cele trei forţe politice, şi nu o coaliţie de conjunctură sau întâmplătoare”, a declarat Dan Barna, la Parlament.

Citeşte şi: Cioloş şi Barna, reacţie după consultările de la Cotroceni: Trebuie să găsim o soluţie echilibrată. Nu vrem nicio formulă în care PSD-ul să fie implicat!

În replică, Ludovic Orban a criticat ieșirea de marți a lui Dan Barna, copreședintele USR Plus.

Ludovic Orban a declarat că a existat o convenție încă de la începutul negocierilor ca să nu se comunice separat și, atunci când se iese public, să se comunice doar lucrurile asupra cărora există un acord.

”Am convenit în cursul primelor două zile de negocieri pe care le-am avut cu liderii USR-PLUS și UDMR să comunicăm doar împreună și doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord.

Având în vedere faptul că înțelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziții care nu au făcut obiectul consensului dintre liderii celor trei formațiuni, rămân consecvent acordului agreat cu ceilalți parteneri de discuție.

Consider că orice propunere sau posibilă soluție menită să consolideze formarea viitoarei coaliții trebuie adusă pe masa discuțiilor și încurajez toți partenerii să rămână consecvenți acordului inițial”, a declarat Ludovic Orban.

Nici UDMR nu a reacționat într-un mod pozitiv la propunerea lui Dan Barna. Cseke Attila i-a atras atenția liderului USR că în timpul unor negocieri nu se iese public cu mesaje neconvenite cu ceilalți parteneri de discuție.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni seara, după consultările de la Cotroceni, că „nu sunt întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou guvern”, că mai este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări.

„Am avut consultări cu partidele din noul Parlament. Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanții partidelor și mine, însă pot să spun că azi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou guvern. Am primit azi câteva propuneri, însă cred că e nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări până lucrurile se cristalizează”, a anunţat şeful statului.

Iohannis a mai anunţat că noul Parlament va fi convocat luni, 21 decembrie.

„Având în vedere că BEC a comunicat rezultatele finale ale alegerilor, acum sunt îndeplinite condițiile pentru convocarea noului Parlament. Intenționez să convoc nou Parlament în 21 decembrie, luni se va constitui noul Parlament”, a spus Klaus Iohannis.