O nouă structură din corpul uman, descoperită din întâmplare de oamenii de ştiinţă. Contribuie la răspândirea cancerului

Oamenii de ştiinţă au descoperit, din întâmplare, o nouă structură din corpul uman. Denumită "Frodosom", se pare că aceasta contribuie la răspândirea cancerului în organism, potrivit unui studiu citat de Live Science.

24 mart. 2021, 18:21
O nouă structură din corpul uman, descoperită din întâmplare de oamenii de ştiinţă. Contribuie la răspândirea cancerului
O nouă structură din corpul uman, descoperită din întâmplare de oamenii de ştiinţă. Contribuie la răspândirea cancerului

O nouă structură din corpul uman, descoperită din întâmplare. Oamenii de știință au descoperit în celulele umane o structură (organit) necunoscută anterior. A fost denumită neoficial „Frodosom”, după hobbitul din „Stăpânul inelelor”.

O nouă structură din corpul uman, descoperită din întâmplare

Deşi are un rol important în răspândirea metastazelor osoase sau a cancerului, oamenii de ştiinţă spun că „Frodosom” nu este deloc rău pentru că ar coordona legături foarte importante în interiorul celulei, dar și între celule și, prin urmare, joacă probabil un rol important, dar încă necunoscut, în funcționarea celulelor.

„Acest organit este diferit față de oricare altul cunoscut până acum. Speranța mea este că va fi la fel de importantă ca alte organite, poate una dintre cele mai importante”, a declarat pentru Live Science Yibin Kang, profesor de biologie moleculară de la Universitatea Princeton din New Jersey, co-autor al studiului, potrivit digi24. 

Această structură a fost descoperită accidental de Kang și echipa sa în timp ce studiau o genă numită DACT1, legată de dezvoltarea osoasă timpurie și apariția cancerului. Activarea genei DACT1 pare să contribuie la răspândirea celulelor canceroase.

Citeşte şi STUDIU: Polenul din aer contribuie la creşterea ratei de infectare cu Covid-19

Pentru a înțelege de ce, cercetătorii au folosit o proteină fluorescentă, apoi au urmărit unde a mers proteina și ce a făcut. La microscop, au văzut că proteina DACT1 s-a condensat, împreună cu alte substanțe misterioase, în ceea ce arăta asemenea unor picături de ulei în apă – „Frodosomi”. Aceste structuri nu sunt definite de o membrană solidă, ci sunt mai degrabă fluide și au proprietăți fizice care le permit să se separe de restul citoplasmei celulei.

Grupul lui Kang a descoperit că frodosomul joacă un rol în a doua fază a răspândirii tumorii osoase. Este rău în contextul cancerului, dar joacă probabil un rol important și în celulele sănătoase, a spus Kang. El și echipa sa speră acum să afle care este funcția lui normală.

Cercetătorii au descoperit frodosomi în celulele de cancer de sân și de cancer de prostată care s-au metastazat până la os, dar aceste organite apar și în celulele umane sănătoase, inclusiv celulele pulmonare.

Este prea devreme pentru a spune dacă structura va ajuta în dezvoltarea unor noi tratamente pentru metastaze, dar descoperirea este cu siguranță un „fenomen nou, interesant”, a spus Kang.

Studiul a fost publicat luna aceasta, în revista Nature Cell Biology.

Citeşte şi Ultrasunetele pot distruge coronavirusul. Descoperirea care poate pune capăt pandemiei STUDIU