Ultrasunetele pot distruge coronavirusul. Descoperirea care poate pune capăt pandemiei STUDIU

Potrivit celui mai recent studiu realizat de cercetătorii din cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică al MIT, coronavirusul este sensibil la vibraţiile ultrasunetelor. Descoperirea oamenilor de ştiinţă este un prim indiciu pentru un posibil tratament.

17 mart. 2021, 15:40
Ultrasunetele pot distruge coronavirusul. Descoperirea care poate pune capăt pandemiei STUDIU
Ultrasunetele pot distruge coronavirusul. Descoperirea care poate pune capăt pandemiei STUDIU

Ultrasunetele pot distruge coronavirusul. Oamenii de ştiinţă din cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică al MIT au realizat un studiu care arată că noul coronavirus este sensibil la vibrațiile ultrasunetelor, în cadrul frecvențelor utilizate în imagistica de diagnostic medical.

Ultrasunetele pot distruge coronavirusul

Citeşte şi Bill Gates, anunţul aşteptat de toată planeta în plină pandemie de coronavirus

Echipa de cercetători a reuşir să modeleze răspunsul mecanic al virusului la vibrații pe o gamă de frecvențe cu ultrasunete cu ajutorul unor simulări pe computer,  SciTechDaily.Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că vibrațiile între 25 și 100 megahertz au afectat învelișul organic al virusului, iar proteina Spike a început să se dezintegreze și să se rupă într-o fracțiune de milisecundă. Acest efect a fost observat în simulări ale virusului în aer și în apă.

Rezultatele sunt preliminare și se bazează pe date limitate cu privire la proprietățile fizice ale virusului. Cu toate acestea, cercetătorii spun că descoperirile lor reprezintă un prim indiciu asupra unui posibil tratament pe bază de ultrasunete pentru coronavirusuri, inclusiv SARS-CoV-2.

Citeşte şi Pandemie coronavirus: Cehia, record de contagieri. Număr record de spitalizări în Bulgaria şi Ungaria

„Am demonstrat că, sub expunerea la ultrasunete, învelișurile coronavirusului vor vibra, iar amplitudinea acelei vibrații va fi foarte mare, afectând vizibil învelișul exterior”, spune Tomasz Wierzbicki, profesor la MIT.

Potrivit cercetătorilor, când virusul a fost expus la ultrasunete de 100 MHz, vibrațiile naturale au fost inițial nedetectabile. Dar, într-o fracțiune de milisecundă, vibrațiile externe, rezonante cu frecvența oscilațiilor naturale ale virusului, au făcut ca învelișul și vârfurile să se îndoaie spre interior.

Pe măsură ce cercetătorii au mărit amplitudinea sau intensitatea vibrațiilor, cochilia s-a fracturat – un fenomen acustic cunoscut sub numele de rezonanță. Acesta explică și modul în care cântăreții de operă pot sparge un pahar atunci când cântă cu o tonalitate ridicată.

La frecvențe mai mici de 25 MHz și 50 MHz, virusul s-a îndoit și s-a fracturat și mai repede, atât în ​​medii simulate de aer, cât și în apă cu densitate similară fluidelor din corp.