O nouă ţară recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului

Australia recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului, dar este pregătită să recunoască aspiraţiile creării unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est şi îşi mută capitala de la Tel Aviv după încheierea statutului final al Ierusalimului, anunţă Scott Morrison.

RomaniaTV.net
15 dec. 2018, 12:03
O nouă ţară recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului

Premierul australian Scott Morrison a făcut acest anunţ, unul dintre puţinii lideri care au luat ca exemplu decizia preşedintelui american Donald Trump, însă a dat asigurat că ţara sa este pregătită să recunoască aspiraţiile vizând crearea unui stat palestinian cu capitala la Ierusalimul de Est, atunci când statutul acesteui oraş va fi clarificat printr-un acird de pace.

„Australia recunoaşte de-acum Ierusalimul de Vest – unde se află sediul Knessetului (Parlament) şi multor instituţii guvernamentale – drept capitală a Israelului”, a declarat Morrison într-un discurs pe care l-a susţinut la Sydney.

”Iar noi intenţionăm să ne mutăm ambasada la Ierusalimul de Vest atunci când acest lucru va fi fezabil (…), după încheierea statului final” al acestui oraş, a continuat el, precizând că lucrări sunt în curs la noul loc al ambasadei.

Australia va înfiinţa, între timp, un birou însărcinat cu Apărarea şi Comerţul în partea de vest a Oraşului Sfânt, a precizat el.

”În plus, reiterându-ne angajamentul faţă de o soluţie cu două state, Guvernul australia este de asemenea hotărâtă să recunoască aspiraţiile poporului palestinian la un viitor stat, cu capitala la Ierusalimul de Est”, a adăugat el.

El a precizat că Australia nu se va mai abţine,de-acum, la ONU, la rezoluţii care, în opinia sa, ”atacă” Israelul, ci li se va opune, inclusiv celei care cere să nu se instaleze misiuni diplomatice la Ierusalim, revendicat atât de israelieni, cât şi de palestinieni.

ONU nu recunoaşte anexarea de către israel a părţii de est a Oraşului Sfânt în 1967.

Preşedintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului la 6 decembrie 2017, după care a transferat aici, în mai, Ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv. Ceremonia a coincis cu ciocniri în Fâşia Gaza, iar cel puţin 62 de palestinieni au fost ucişi prin împuşcare, în acea zi, de către militari israelieni.

Morrison a evocat deja, în octombrie, înaintea unor alegeri parţiale cruciale în privinţa majorităţii sale fragile, această schimbare a poziţiei în politica externă australiană. Însă el a încercat să potolească lucrurile, după un val de proteste politice în ţară.

Salutat la acel moment de premierul israelian Benjamin Netanyahu, acest anunţ a provocat furia Indoneziei vecine, cu cea mai importantă populaţie musulmană din lume, şi a blocat negocierea unui acord comercial bilateral. Anticipând anunţul deciziei sale, Canberra i-a îndemnat vineri la prudenţă pe australienii care se duc în Indonezia, mai ales la Jakarta şi Bali.

Premierul australian caută să seducă electoratul evreu şi creştin conservator şi să intre în graţiile Casei Albe, în contextul în care se teme de o înfrângere electorală.

Sâmbătă, el a fost criticat imediat de Partidul Laburist (opoziţie), care a apreciat că Guvernul a pus ”interesul personal înaintea interesului naţional”.

”DECIZIE COMPLET RISCANTĂ”

”Recunoaterea Ierusalimului de Vest drept capitală a Israelului, în timp ce sediul Ambasadei Australiei este în continuare la Tel Aviv, este doar un gest de faţadă”, care păstrează statu-quoul, a declarat o reprezentantă de rang înalt laburistă, Penny Wong, citată într-un comunicat.

”Este vorba despre o decizie complet riscantă, care nu aduce vreun beneficiu” şi plasează Australia ”în decalaj” faţă de comunitatea internaţională, a subliniat ea.

”În realitate nu s-a întâmplat mare lucru”, a comentat la AFP Roger Shanahan de la Lowy Institute, un think tank de la Sydney. ”El s-a prins în capcană printr-o remarcă puţin judicioasă, în alegerile parţiale, şi a fost nevoit să dea înapoi”.

Delegaţia generală a Palestinei în Australia şi Noua Zeelandă a incriminat consideraţiuni de politică internă.

”Multe argumente au fost avansate după ce premierul Scott Morrison a lansat ideea, în timpul campaniei în vederea alegerilor parţiale de la Wentworth, şi până acum, iar majoritatea a demonstrat concepţia eronată şi pretexte puţin convingătoare în rândul susţinătorilor”, a apreciat ea într-un comunicat.

Decizia Guvernului Morrison riscă, cel puţin, să alimenteze tensiuni.

Guvernul palestinian intenţionează să îndemne ţările arabe şi msulmane să-şi ”retragă ambasadorii” şi ”să ia măsuri de boicot economic”, a avertizat vineri ambasadorul palestinian în Australia Izzat Abdulhadi, contactat de AFP.

ONG-ul Australia Palestine Advocacy Network (APAN) a anunţat sâmbătă că decizia premierului Morrison ”nu serveşte interesele australiene”. Ea ”subminează orice posibilitate de a se ajunge la un viitor acord şi înrăieşte Israelul în continuarea încălcărilor sale zilnice ale drepturilor palestinienilor”, potrivit preşedintelui său, episcopul George Browning.