O nouă tranşă de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca a ajuns în România

Peste 30.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca au ajuns luni la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", a transmis Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Vaccinul va fi folosit pentru cei care au nevoie de rapel cu acest ser.

13 dec. 2021, 12:01
O nouă tranşă de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca a ajuns în România

O nouă tranșă de vaccin Vaxzevria de la AstraZeneca a sosit în România. Este vorba despre
31.200 doze de vaccin Vaxzevria, care au ajuns în depozitul de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul a fost asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin au fost aduse în București pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.

Citeşte şi: România renunţă la vaccinul AstraZeneca

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, dozele fiind distribuite, după cum urmează:
– Centrul Național de Stocare București: 24.000 doze;
– Centrul Regional de Depozitare Brașov: 1.200 doze;
– Centrul Regional de Depozitare Cluj: 1.200 doze;
– Centrul Regional de Depozitare Constanța: 1.200 doze;
– Centrul Regional de Depozitare Craiova: 1.200 doze;
– Centrul Regional de Depozitare Iași: 1.200 doze;
– Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 1.200 doze.

Până în prezent, țara noastră a recepționat 3.374.000 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar 852.030 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

Citeşte şi: Tromboza, tot ce trebuie să ştim despre reacţia adversă rară care apare după vaccinarea cu AstraZeneca. CNCAV, precizări importante

Cu ce vaccin poţi face rapelul dacă prima doză este cu AstraZeneca? Recomandările specialiştilor

Persoanele care au făcut prima doză cu serul produs de AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin pe bază de ARN mesager, fără a fi nevoie de recomandare medicală specială.

„Persoanele care au făcut prima doză cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare! Se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN mesager, la doza a doua, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de Vaxzevria/AstraZeneca și care optează pentru schimbarea vaccinului.

În acest caz nu este nevoie de recomandare medicală specială”, este mesajul publicat de specialişti pe pagina de Facebook Ro Vaccinare.

Cu ce vaccin poţi face rapelul dacă prima doză este cu AstraZeneca? Care este intervalul recomandat între doze în funcţie de vaccin
„În conformitate cu RCP-ul fiecărui tip de vaccin, intervalul maxim între doza 1 și doza a-2-a este:
-până la 42 de zile pentru vaccinul Moderna;
-până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer BioNTech;
-până la 12 săptămâni pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca).

În situația depășirii intervalelor menționate, nu se va refuza vaccinarea, aceasta se va face prin prezentare directă într-un centru de vaccinare, fără programare prealabilă”, notează sursa citată.