O nouă variantă a COVID îi sperie pe reprezentanții OMS: Ar putea avea legătură cu creșterea fulminantă a numărului de cazuri din India!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage semnalul de alarmă după ce joi a confirmatcă a primit datele şi are "pe radar" o nouă variantă a COVID identificată în India.

17 apr. 2021, 08:09
O nouă variantă a COVID îi sperie pe reprezentanții OMS: Ar putea avea legătură cu creșterea fulminantă a numărului de cazuri din India!

O nouă variantă a COVID îi sperie pe reprezentanții OMS. Aceștia nu știu încă sigur dacă noua variantă are legătură cu creşterea spectaculoasă a numărului de cazuri de COVID-19 în această ţară, relatează EFE și Agerpres.

O nouă variantă a COVID îi sperie pe reprezentanții OMS. Unde a fost idendificată

Varianta are două mutaţii în genomul său şi a fost depistată la sfârşitul anului 2020 în două state din India, iar de atunci „procentul cazurilor a crescut considerabil”, a declarat la o conferinţă de presă Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.

India a raportat vineri un nou record zilnic de cazuri de COVID-19, peste 234.000, în cel de-al doilea val al pandemiei în această ţară, a doua cea mai afectată din lume ca număr de cazuri (14,3 de milioane) şi a patra ca număr al deceselor (174.308).

Depistarea noii variante este rezultatul eforturilor de secvenţiere genetică a coronavirusului SARS-CoV-2, realizate în lume, în încercarea de a detecta cât mai repede orice mutaţie a virusului care îl poate face mai contagios sau capabil să se sustragă testelor, vaccinurilor sau medicamentelor.

Citește și: Ordinul Carantinei, pretext sau greşeala care l-a costat funcţia pe Voiculescu? Anunţul făcut de fostul ministru al Sănătăţii: Orice e folosit ca muniție pentru a ataca coaliția!
 

„Aşa cum ştim, virusurile se modifică cu timpul, suferă mutaţii iar aceasta este o variantă de interes pe care o urmărim”, a spus experta.

Ea a precizat că mutaţiile identificate au unele similitudini cu cele deja depistate, care pot fi mai contagioase, iar în unele cazuri pot reduce „neutralizarea şi pot avea astfel impact asupra vaccinurilor”.

Von Kerkhove a spus că OMS colaborează cu India şi alte ţări pentru a spori secvenţierile genetice în lume şi a detecta şi evalua variantele de interes – categorie în care a intrat acum şi cea din India – şi cele considerate „îngrijorătoare”.

Din acestea din urmă fac parte variantele identificate primele în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.

Citește și: Vlad Voiculescu, lămuriri despre raportarea eronată a deceselor COVID: „Nu e exclus să fie o diferență de mii de morți între cele două platforme”