O nouă variantă de COVID-19 a fost depistată în România. Avertismentul terifiant, lansat de Octavian Jurma: „Ar putea constitui baza valului 5”

Cercetătorul Octavian Jurma a avertizat că noua tulpină a COVID-19 care a fost descoperită şi în România va reprezenta începutul unui nou val de infectări. Medicul le atrage atenţia autorităţilor că ar trebui să vorbească mai puţin despre măsuri de relaxare, ci să se concentreze mai mult pe campania de vaccinare.

20 nov. 2021, 18:27
O nouă variantă de COVID-19 a fost depistată în România. Avertismentul terifiant, lansat de Octavian Jurma: „Ar putea constitui baza valului 5”

Delta plus este cea noua variantă de COVID-19 care a fost depistată şi în România. Octavian Jurma a explicat că deja 20% din infectările din România sunt cu noua tulpină.

Cercetătorul susţine că pandemia a produs deja această nouă tulpină care va reprezenta începutul unui alt val de infectări.

„Pentru prima dată, săptămâna trecută, vedem că secvențierile nu sunt 100% cu tulpina ancestrală Delta, ci 20% sunt variante care intră în categoria Delta Plus. Deja, pandemia se pregăteşte să ne ofere o nouă tulpină, care va constitui probabil valul 5.

Această relaxare e foarte importantă și toți o dorim, dar trebuie să ne relaxăm în siguranță, să încetăm să revenim la această normalitate care a dispărut.

Trebuie să intrăm în rândul țărilor care fac managementul complet și permanent al pandemiei. E o certitudine statistică că COVID-19 e cu noi pentru o perioadă lungă. Variola și poliomielita au fost cu noi secole. Să vorbim mai puțin de relaxare, și mai mult de vaccinare, de protecție, de siguranță”, a declarat cercetătorul Octavian Jurma, la Digi24.

Citeşte şi: Cum vor sărbători românii Crăciunul şi Revelionul. Raed Arafat spune dacă vor fi sau nu restricţii

Date furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că cel puţin nouă variante ale coronavirusului cu diverse mutaţii circulă intens în România, iar săptămâna trecută 20% din rezultatele la secvenţierile făcute au fost cu aceste tulpini.

„După 3 luni în care rezultatele la secvenţieri au dat exclusiv tulpina Delta, săptămâna trecută 20% dintre rezultate au fost cu alte variante, potrivit raportului săptămânal al INSP. Institutul precizează, în document, doar că este vorba despre tulpini care nu sunt clasificate drept variante care determină îngrijorare (…). Variantele care determină îngrijorare sunt Delta, Alpha, Beta şi Gamma”, reiese din datele INSP, conform G4media.

Citeşte şi: În ce condiţii doza booster ar putea deveni necesară în fiecare iarnă în România. Adrian Marinescu: „Ar putea fi o variantă”