O nouă victorie pentru România la Robotică! Elevii români s-au mai întors acasă cu un premiu internațional: „Am avut un business plan foarte bine pus la punct”

România e din nou campioană la robotică. O echipă din Ploiești a obținut premiul Motivate Award la Campionatul Mondial de Robotică care s-a ținut anul acesta în Houston, SUA.

10 mai 2023, 18:00
O nouă victorie pentru România la Robotică! Elevii români s-au mai întors acasă cu un premiu internațional: „Am avut un business plan foarte bine pus la punct”

192 de echipe din mai multe țări au participat, iar dintre acestea patru erau din România și toate au fost premiate. Elevii de la Colegiul Național „Mihai Viteazu” din Ploiești au muncit peste o mie de ore pentru a-l construi pe Mozart, robotul care a obținut premiul internațional.

Citește și AutoVortex, o nouă victorie! Echipa de Robotică a României a obținut medalia de aur la Campionatul Internațional de Robotică din Libia

„Are ca scop să pună aceste conuri pe bețele acestea galbene dupa cum puteți vedea, ceva de genul acesta”, a declarat elevul David Nicolae. „Este unicul din lume care a reușit să îndeplinească o autonomie de 1 plus 9 conuri, adică în perioada de 30 de secunde să scaleze 10 conuri”, a adăugat Andrei Băzăvan, elev.

De un an de zile a fost nevoie pentru a obține succesul din SUA. „Am avut și un business plan foarte bine pus la punct, am reușit să îi impresionăm și la interviu că am fost costumați în costumele din filmele Star Wars”, a spus Ștefania Istrate, elev.

Echipa din Ploiești e formată din 20 de elevi. Ei sunt cei care au reușit să pună pe picioare un sistem inteligent de irigații în Grădina Gotanică din oraș. „Noi ne-am implicat foarte mult în comunitate și am încercat să împărtășim și cu alți elevi, cu alte instituții ceea ce reusim noi să facem la robotică”, susține Daria Dicu, elev.

Citește și Interviu cu campionii mondiali ai României la Robotică! “La noi statul nu există! Am fost interziși în Europa, nu am greșit cu nimic, doar am câștigat!”

Profesorii care i-au însoțit pe elevi la Houston au spus că nu a mers totul ca pe roate acolo, dar că rezultatele obținute sunt cele care contează.

„Copiii au împletit puterea de muncă, inteligența, creativitatea cu rezistența cu anduranța”, a declarat Gelu Hanganu, profesor.

Peste o lună, elevii vor merge iar în Statele Unite, la un nou concurs. Acolo se vor întrece cele mai bune 39 de echipe de robotică din lume.