O pacientă confirmată cu coronavirus a ameninţat că se sinucide dacă nu va fi externată. Femeia, internată în spital de 60 de zile

O pacientă de la Spitalul "Căi Ferate" diagnosticată cu coronavirus a ameninţat cadrele medicale că se sinucide dacă nu va fi externată. Femeia este internată de aproximativ două luni, după ce a fost confirmată cu coronavirus iar testul femeii iese încontinuu pozitiv. Pacienta insistă să fie externată deoarece este asimptomatică, însă medicii nu o pot lăsa acasă până testele nu ies negative.

RomaniaTV.net
08 iun. 2020, 13:22
O pacientă confirmată cu coronavirus a ameninţat că se sinucide dacă nu va fi externată. Femeia, internată în spital de 60 de zile

Un medic psiholog s-a îmbrăcat în combinezon şi a mers în salonul pacientei pentru a o calma, iar după mai multe discuţii lungi a reuşit să calmeze. Psihologii susţin că pacienţii asimptomatici sunt dificil de consiliat, deoarece aceştia doresc să fie externaţi din spital.

Citeşte şi: O pacientă diagnosticată cu virusul Covid-19 s-a SINUCIS sâmbătă

„Este destul de greu să stai internat o perioadă atât de lungă în spital. Acești pacienți au toată înțelegerea noastră. Sunt, însă, anumiți pacienți care au structura de personalitate colerică, au episoade de nervozitate. Totodată, și procedurile medicale reprezintă pentru aceștia un factor suplimentar de stres, de presiune. De aceea, consider că pacienta internată de două luni în spital are gânduri suicidale. Perioada lungă petrecută în unitatea medicală o determină să fie intens nevrotică, să aibă ideații morbide. Amenințările sunt la stadiul declarativ, pacienta nu a încercat fizic să se sinucidă. Fiecare cuvânt, însă, pronunțat de către un pacient și care conține informația că și-ar putea face rău este luat în considerare de către noi, psihologii. Există probabilitatea ca unii dintre ei să amenințe că se sinucid în scop demonstrativ. Când o persoană depresivă dorește să-și ia viața, aceasta nu declară”, spune Lăcrămioara Cojocaru, psiholog clinician la Spitalul CF din Iași.

La Spitalul CF din Iaşi există pacienți care consideră că coronavirusul nu există și că sunt internați în spital fără motiv. Cu toate că testele pentru coronavirus ies pozitive, pacienţii insistă să plece acasă. 

„Pacienții sunt diferiți și se comportă diferit. Sunt unii cărora nu le pasă de felul în care se comportă, care au tulburări dese de personalitate, iar alții cred în teoria conspirației. Vorbim aici de nivelul de intelect. Nu le poți explica că virusul chiar există, dacă ei nu cred asta. Ei cred că dacă virusul nu se vede cu ochiul liber, acesta nu există și mai ales dacă nu au simptome specifice, teoria lor se consolidează. Nu ne așteptăm să înțeleagă virusologie. Acest tip de pacienți spun că virusul nu există, că este creat în laborator pentru manipulări politice și cred că sunt ținuți în spital fără un motiv întemeiat. Eu mă îmbrac în combinezon de 3 ori pe săptămână și merg în saloanele pacienților pentru a-i consilia. În unele saloane e liniște, în altele există pacienți care sunt mai vocali”, încheie Lăcrămioara Cojocaru.