O pânză de Gustav Klimt, vândută la New York cu 40 de milioane de dolari

O pânză de Gustav Klimt, furată de nazişti şi restituită recent nepotului proprietarului, s-a vândut miercuri seară cu 40,4 de milioane de dolari, la licitaţiile de toamnă de la Sotheby's, New York, relatează AFP.

RomaniaTV.net
03 nov. 2011, 07:05
O pânză de Gustav Klimt, vândută la New York cu 40 de milioane de dolari

‘Litziberg am Attersee’, tablou de 1,10 mx1,10 m, pictat în 1915, a depăşit cu mult estimarea de 25 milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii în care piesele propuse s-au vândut în general cu sumele aşteptate, unele rămânând chiar nevândute. Pânza i-a fost restituită în primăvară de Museum der Moderne din Salzburg lui Georges Jorich, nepotul Amaliei Redlich, care a murit deportată, scrie Agerpres.

O altă piesă de vârf a licitaţiei, un Picasso, ‘L’Aubade’, pictată în 1967, a fost adjudecată cu 23,04 milioane de dolari, fiind estimată între 18 şi 25 de miliane. Acceaşi pânză fusese cumpărată cu 100.000 de dolari în 1979, de la Sotheby’s, spune David Norman, copreşedinte internaţional pentru artă modernă şi impresionistă la Sotheby’s.

În total, s-au vândut 57 din cele 70 de opere scoase la vânzare, cu 199,804 milioane de dolari, puţin mai mult decât se estimase. Printre piesele nevândute figurează pânze de Renoir, Miro, Derain, Pissaro şi Picasso.

Pe ‘o piaţă foarte volatilă’, estimările sunt ‘cruciale’, apreciază Simon Shaw, responsabil pentru artă modernă şi impresionistă la Sotheby’s. ‘Nu este momentul să riscăm…Cumpărătorii sunt foarte experimentaţi şi exigenţi’, a încheiat el.


loading...