O parte din „comoara de la Munchen” ar putea fi înapoiată celui la care a fost găsită

Autorităţile germane cred că o parte din cele peste 1.400 de lucrări, provenind parţial din confiscări naziste din muzee şi de la evrei, vor fi înapoiate octogenarului din Munchen la care au fost găsite, afirmă săptămânalul Focus, preluat de AFP.

11 nov. 2013, 07:52
O parte din „comoara de la Munchen” ar putea fi înapoiată celui la care a fost găsită

Potrivit unui audit al Oficiului central al vămii germane, printre desene, acuarele, litografii şi picturi figurează 315 opere confiscate de regimul hitlerist din muzee pentru că nu respectau criteriile estetice adoptate de nazişti şi care erau considerate „artă decadentă”.

În cazul lucrărilor ce provin din „muzee naţionale, municipale sau regionale”, nu pot fi aplicate drepturile proprietarilor iniţiali sau ale moştenitorilor acestora, apreciază raportul menţionat de Focus.

VEZI ŞI A fost descoperită comoara secretă a naziştilor: valorează un miliard de euro

În schimb, în cazul a 194 opere găsite în apartament, actele luate la percheziţie ar putea arăta că este vorba de lucrări vândute de colecţionari evrei la presiunea naziştilor. În cazul acestor opere, ai căror proprietari pot fi identificaţi, există şanse ca ele să fie recuperate de cei în drept, adaugă Focus.

Justiţia germană îl anchetează pentru fraudă fiscală şi tăinuire de bunuri pe Cornelius Gurlitt, fiul unui colecţionar german, Hildebrand Gurlitt, care i-a ajutat pe nazişti să vândă tablouri în străinătate. 

Prezent la percheziţia din apartamentul său din Munchen, din februarie 2012, Gurlitt a fost interogat de poliţie şi eliberat sub control judiciar. 

Se pare că Gurlitt a trăit mulţi ani fără să lucreze şi fără să fie înregistrat administrativ în Germania, vânzând din când în când opere moştenite de la tatăl său. Locuia într-un apartament unde domnea dezordinea, casa fiind plină de ambalaje şi cutii de conserve, unele expirate de 30 de ani. 

Printre cele 1.406 opere găsite se numără câteva tablouri necunoscute ale unor pictori celebri, cum ar fi Matisse şi Otto Dix.