O piatră le dă de furcă cercetătorilor. S-a descoperit Atlantida?

Oamenii de ştiinţă cred că au dat de urma legendarei insule despre care se crede că ar fi fost înghiţită de apele Oceanului Atlantic cu mii de ani în urmă.

RomaniaTV.net
08 mai 2013, 10:18

Experţii au făcut cercetări în Oceanul Atlantic, la peste 900 de mile marine depărtare de ţărmurile Braziliei şi cred că au dat de urma legendarului oraş scufundat, Atlantida, descris de Platon dialogurile sale, „Timaios” şi „Critias”.

Cercetătorii au descoperit şi au adus la suprafaţă mai multe roci de pe fundul apei şi le-au analizat. Au constatat că acestea aveau în compoziţie granit şi nisip de cuarţ şi nu s-ar fi putut forma decât pe uscat. De asemenea, fosilele luate din apropierea pietrelor susţin teoria potrivit căreia ei ar fi descoperit „continentul pierdut”, cum a mai fost numită misterioasa Atlantidă ce ar fi putut rezulta din ruperea Americii de Sud de Africa, acum milioane de ani. 

Recenta descoperire a fost făcută pe Rio Grande Rise, un lanţ muntos aflat la o jumătate de milă sub apă. „Suntem aproape convinşi că aceasta ar putea fi Atlantida”, a afirmat Roberto Ventura Santos, de la Geology Service, din Brazilia. „Din analizele făcute până acum, rezultă că aceasta ar putea fi o bucată dintr-un continent care a dispărut în mare„, au mai spus oamenii de ştiinţă, scrie The Sun.

Cercetătorii urmează să aducă la suprafaţă mai multe bucăţi de rocă şi să le analizeze pentru a putea ajunge la o concluzie foarte bine documentată până la sfârşitul acestui an.

Citeşte şi: Oraş scufundat despre care se credea că e doar o legendă îşi dezvăluie secretele

Legenda acelei civilizaţii pierdute descrisă de Platon continuă să stârnească interesul cercetătorilor, dar şi imaginaţia artistică, povestea continentului scufundat fiind subiectul unui fil din anii 1970, „Omul din Atlantis”, care l-a avut în rolul principal pe Patrick Duffy (Bobby Eving, din serialul Dallas).