O plajă din Irlanda a reapărut după ce a fost înghiţită complet de Oceanul Atlantic în urmă cu 33 de ani

O plajă de pe o insulă îndepărtată de pe coasta de vest a Irlandei, care a dispărut complet în urmă cu peste 30 de ani, a reapărut după ce mii de tone de nisip au fost readuse pe țărmul stâncos de apele Oceanului Atlantic, informează marți Reuters.

RomaniaTV.net
09 mai 2017, 08:33
O plajă din Irlanda a reapărut după ce a fost înghiţită complet de Oceanul Atlantic în urmă cu 33 de ani

Plaja de 300 de metri din apropierea localității Dooagh de pe Insula Achill a dispărut în 1984 când furtunile au măturat nisipul de pe aceasta lăsând în urmă doar o suprafață stâncoasă. Însă, după mareele de primăvară de luna trecută localnicii au descoperit că Oceanul Atlantic a readus stratul de nisip în această zonă.

Sean Molloy, din cadrul biroului de turism din Achill, a declarat că acest eveniment este „extrem de important”. Acesta a amintit faptul că plaja populară asigura fluxul a patru hoteluri și a mai multe case de oaspeți de pe coasta vestică a insulei pe care trăiesc 2.600 de persoane. „Achill are cinci plaje cu steag albastru, așa că sperăm ca în curând să mai aibă încă una”, a completat pentru cotidianul Irish Times.

Potrivit Comisiei Europene, programul „Steagul Albastru” pentru plaje și porturi, condus de organizația non-guvernamentală și non-profit Foundation for Environmental Education (FEE), inițiat în Franța în 1985 și care operează în Europa din 1987 și în alte zone din afara Europei din 2001, promovează dezvoltarea sustenabilă de pe zonele de coastă prin standarde înalte privind calitatea apei, siguranță, management de mediu și educație ecologică.

Insula, cea mai mare din largul coastelor Irlandei, face parte din „Wild Atlantic Way”, o zonă turistică ce se întinde din sudul țării către nord-vest și care a cunoscut o creștere considerabilă a numărului de turiști atrași de regiunea cu cea mai bună performanță economică din Uniunea Europeană din ultima perioadă.