Un politician britanic nu mai vrea CULEGĂTORI de FRUCTE ROMÂNI, ci TALENTE din fostele COLONII

O candidată la un mandat de deputat în Parlamentul de la Londra din partea Partidului Conservator (la guvernare) pledează, în campania sa electorală, pentru mai puţini 'culegători de fructe români' în Marea Britanie, relatează joi cotidianul The Telegraph, citat de Agerpres.

16 oct. 2014, 16:19
Un politician britanic nu mai vrea CULEGĂTORI de FRUCTE ROMÂNI, ci TALENTE din fostele COLONII

Anna Firth, avocată şi mamă a trei copii, este una din cele două femei care se vor înfrunta la un scrutin parţial la 20 noiembrie pentru un mandat conservator în circumscripţia Rochester and Strood (comitatul Kent) prin trecerea deputatului conservator Mark Reckless la UKIP (Partidul Independenţei, eurofob şi anti-imigraţie).

Ea s-a pronunţat în favoarea folosirii unui sistem bazat pe puncte utilizat deja pentru a face distincţia între imigranţii din afara Uniunii Europene în scopul de a-i împiedica pe ‘culegătorii de fructe români’ să intre în Marea Britanie, permiţând în schimb venirea persoanelor talentate din restul lumii. UKIP susţine la rândul său un astfel de sistem, menţionează The Telegraph.

Campanie împotriva imigranţilor din Europa

Remarcile sale îl pot pune într-o situaţie foarte stânjenitoare pe premierul conservator David Cameron, aflat sub intense presiuni de a restricţiona imigraţia din Europa, în faţa ameninţării reprezentate de UKIP. Este de aşteptat de altfel ca premierul să anunţe o campanie împotriva imigranţilor proveniţi din Europa, în următoarele luni, potrivit Telegraph. Cameron a remarcat chiar joi că ‘trebuie făcut mai mult’ pentru a limita imigraţia, fără a da însă mai multe detalii.

Citeşte şi Numărul MUNCITORILOR români şi bulgari din Marea Britanie a atins un nou RECORD

Mark Reckless a lansat o solicitare similară în discursul în care şi-a anunţat retragerea din rândurile conservatorilor, acum zece zile: ‘Susţine cu adevărat cineva, de la stânga ori de la dreapta, un sistem de imigraţie care îi refuză pe cei mai buni din Commonwealth-ul britanic, pentru a face loc imigraţiei necalificate din sudul şi estul Europei?’ – a declarat el, pentru a conchide: ‘Promit să reduc imigraţia, tratându-i în acelaşi timp pe oameni într-un mod corect şi uman. Nu-mi pot ţine această promisiune ca membru al Partidului Conservator, dar pot să o ţin ca reprezentant al UKIP’.

Şi primarul londonez Boris Johnson l-a îndemnat la finele săptămânii trecute pe premier să introducă un astfel de sistem, pentru a-i recâştiga pe alegătorii UKIP, menţionează The Telegraph. Dar cum libertatea de circulaţie este un principiu sacrosanct la Bruxelles, aplicarea unei asemenea politici ar fi aproape sigur imposibilă, dacă Marea Britanie rămâne membră a UE.

Preţul unei greşeli

Anna Firth a subliniat miercuri, în cursul unei reuniuni electorale în Rochester la care participat şi rivala sa Kelly Tollhurst, că în Marea Britanie a fost ‘imigraţie necontrolată timp de 13 ani, ceea ce a dus la un plus de 3 milioane de oameni în această ţară’. ‘Acum trebuie să plătim preţul acelei greşeli. (…) Consider că avem nevoie de sistemul de imigraţie de care dispunem deja şi care se aplică în prezent celor care vin din afara UE. Acelaşi sistem trebuie aplicat în cazul celor care vin din interiorul UE’, a explicat ea.

Citeşte şi Miniştrii britanici, VINOVAŢI de PREJUDECĂŢILE legate de imigranţi. Vezi cine spune asta

‘Un sistem care spune că dacă vii în această ţară cu calificările de care avem realmente nevoie, să zicem că eşti un neurochirurg din Australia, faţă de cineva fără nicio calificare – un culegător de fructe din România -, atunci îţi vom spune da’, a continuat candidata.

Întrebat dacă doreşte introducerea unui sistem pe puncte, în cursul unei vizite electorale în Rochester, premierul David Cameron a declarat: ‘Am spus deja în UE că statele noi care s-au alăturat Uniunii nu ar trebui să aibă acces automat în Marea Britanie, este important acest lucru, am spus că este timpul să limităm accesul la beneficiile pe care le acordăm, am făcut acest lucru, şi acesta este un lucru important. Este o chestiune importantă, alături de restul planului nostru economic pe termen lung pentru oamenii din Rochester and Strood’, a dat asigurări premierul britanic.