Este oficial: România poate exporta carne de porc în China

În data de 16 martie 2015, România a primit scrisoarea oficială a Administraţiei de Stat pentru Supravegherea Certificării şi Acreditării din R.P.Chineză prin care se comunică părții române aprobarea înregistrării în R.P.Chineză a primei companii producătoare de carne de porc din România, S.C. Smithfield Romania SA. În acest fel, după listarea pe site-ul Autorității Sanitare Veterinare din China, se poate începe exportul de carne de porc congelată în R.P.Chineză.

17 mart. 2015, 13:52
Este oficial: România poate exporta carne de porc în China

„Decizia Chinei de a importa carne de porc din România reprezintă o mare realizare pentru economia românească, întrucât, încă din 2012, de la preluarea guvernării, am făcut eforturi susținute împreună cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, pentru a deschide posibilitatea exportului cărnii de porc pe o piața atât de importantă cum este cea chineză. Iată că, în urma demersurilor noastre, astăzi putem vorbi de un pas concret făcut de România în direcția dezvoltării durabile a agriculturii românești, prin intermediul exporturilor. Pentru noi, aceasta a fost o prioritate absolută. Prin urmare, consider deschiderea exportului pe piața chineză o oportunitate extraordinară pentru România”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Citeşte şi Veşti bune pentru români. TVA la alimente ar putea fi redus la începutul verii

Reamintim că MADR și ANSVSA au realizat demersuri substanțiale de colaborare bilaterală în domeniul agriculturii și industriei alimentare cu instituțiile omoloage din R. P. Chineză, pe perioada anilor 2012-2013, concretizate prin semnarea, în data de 6 iunie 2014, a unui Memorandum de Înțelegere privind sănătatea animală și siguranța alimentelor. Acesta a fost semnat de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin și Han Changfu, ministrul Agriculturii din R.P. Chineză, cu ocazia vizitei în România a demnitarului chinez. Practic, Memorandumul reprezintă un document care clarifică aspectele tehnice privind colaborarea româno-chineză în domeniul sanitar veterinar, siguranței alimentelor, controlului și inspecției pe zona cărnii și a produselor din carne.