O primă victorie a protestatarilor din Iran: procurorul general anunţă dizolvarea poliţiei moravurilor

Poliţia moravurilor din Iran, care în principal veghea la respectarea codului vestimentar de către femei, a fost dizolvată, a anunţat duminică procurorul general iranian.

05 dec. 2022, 10:15
O primă victorie a protestatarilor din Iran: procurorul general anunţă dizolvarea poliţiei moravurilor

„Poliţia moravurilor a fost dizolvată, dar autoritatea judiciară va continua să se ocupe de această provocare socială”, a declarat procurorul general Mohammed Jafar Montazeri, citat de cotidianul Shargh.

Nu au fost oferite detalii despre circumstanţele sau implementarea deciziei.

Analiştii sunt de părere că, deşi dizolvarea poliţiei moravurilor nu înseamnă încetarea obligativităţii purtării vălului islamic de către femei în Iran, măsura reprezintă un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor în această ţară, scrie Dpa.

Moartea tinerei kurde Mahsa Amini, ce fusese arestată la jumătatea lunii septembrie de poliţia moravurilor pentru că nu purta în mod corespunzător vălul islamic, a provocat un val de contestare fără precedent în Iran. Amini a decedat în arestul poliţiei la câteva zile după ce fusese arestată.

Citeşte şi: Anunțul care poate încheia războiul din Ucraina. Emmanuel Macron: „Trebuie să dăm garanții de securitate Rusiei”