O primărie taie salariile cu 20 la sută şi va concedia aproximativ 150 de angajaţi

Primaria Devei va taia salariile cu 20 la suta si va concedia aproximativ 150 de angajati dupa ce noul primar, Florin Oancea, a descoperit ca fondul de salarii de anul trecut a fost de trei ori mai mare decat banii alocati pentru investitii, scrie glasul-hd.ro. 

RomaniaTV.net
05 ian. 2018, 11:27
O primărie taie salariile cu 20 la sută şi va concedia aproximativ 150 de angajaţi

Chiar dacă, anul trecut, funcţionarii Primăriei Deva au beneficiat de consistente majorări salariale, liderii sindicali ai acestora au îndrăznit să-i ceară noului primar al Devei încă o creşetere a salariilor, cu 20 la sută, astfel încât retribuţiile lor nete să nu fie diminuate în urma trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat. S-au lovit de un refuz ferm din partea primarului. Mai mult, Florin Oancea spune că va concedia 150 de salariaţi.

Conform datelor prezentate de primarul Oancea, in noiembrie 2017, Primaria Deva a platit salarii in valoare totala de 3,4 milioane de lei, aproape dublu fata de aceeasi luna a anului 2016. Fondul de salarii al Primariei Deva ar fi ajuns asftel la 10 milioane de euro, in timp ce veniturile proprii ale institutiei nu depasesc 25 de milioane de euro pe an, iar investitiile previzionate pentru anul trecut nu treceau de 3 milioane de euro.

Primăria Devei are acum o organigramă aprobată cu 902 posturi. 843 sunt ocupate. În 178 de cazuri este vorba despre persoane plătite de la bugetul de stat (însoţitori ai persoanelor cu handicap sau medici care activează la cabinetele din şcoli). Restul de 665 sunt angajaţi plătiţi din banii devenilor.

„Acum 10 ani nu ştiu dacă erau 400 de angajaţi de toţi. Ce s-a întâmplat: fiecare primar care a venit a lăsat organigrama aşa cum era, dar şi-a mai adus el oameni, prin stânga şi prin dreapta. A venit alt primar şi-a umflat din nou organigrama. Noi avem acum un număr de angajaţi mai mare ca Oradea, oraş cu 220.000 de locuitori (de trei ori mai mulţi ca ai Devei – n.red.) şi asemănător cu cel al Primăriei Arad. Sunt multe compartimente în care schema de personal este supra-dimensionată. Un exemplu: Serviciul Cantină – 13 angajaţi. Director, şef serviciu, patru bucătari, magazionere, şofer… de toţi, 13 oameni. Activitate? 67 de plase cu o pâine, două conserve şi o sticlă de ulei. Nu fac mâncare gătită. Doi oameni fac 67 de astfel de plase într-o jumătate de oră”, a declarat Florin Oancea, potrivit sursei citate.