Deutsche Welle: România şi Bulgaria fac presiuni pentru intrarea în Schengen, dar vor fi „copiii problemă” ai UE

România şi Bulgaria, care nu pierd nicio ocazie să se prezinte drept state UE stabile şi sigure, fac presiuni să fie primite în zona Schengen, dar se pare că vor rămâne ”copiii problemă ai Uniunii Europene”, scrie Deutsche Welle.
Iulian Tudor
21 feb. 2018, 08:09
Deutsche Welle: România şi Bulgaria fac presiuni pentru intrarea în Schengen, dar vor fi

Ministrul bulgar de Externe Ekaterina Zaharieva a îndemnat din nou UE să-şi extindă frontiera zonei de liberă circulaţie Schengen.

Într-un interviu acordat recent cotidianului german Die Welt, ea nu a îndemnat doar la ridicarea controalelor temporare la frontiere în Uniune, ci a cerut ca ţara sa şi România să fie primite în Schengen până la sfârşitul anului.

Propunerea şefei diplomaţiei bulgare are o oarecare greutate politică, în contextul în care Bulgaria deţine preşedinţia semestrială a Consiliului european, însă iniţiativa nu este deloc nouă.

Politicieni români şi bulgari cer aderarea la Schengen regulat, încă de la aderarea celor două ţări la UE, la 1 ianuarie 2007, însă de fiecare dată cererile le-au fost respinse din cauza unor deficienţe în domeniul statului de drept şi luptei împotriva corupţiei, potrivit news.ro.

Deşi Comisia Europeană (CE) consideră că ambele state UE îndeplinesc criteriile ”tehnice”, un număr de state UE cu Franţa şi Germania în frunte şi-au exprimat rezervele. Iar unii critici consideră că pe bună dreptate, că aderarea ar fi prematură.

MENŢINEREA CONTROALELOR

Ministrul bavarez de Interne Joachim Herrmann, unul dintre cei mai sceptici critici, aprecia într-un interviu recent că ar fi de dorit ca România şi Bulgaria să adere la Schengen pe termen lung, însă a subliniat că este necesar ca securitatea cetăţenilor germani să nu fie periclitată.

În opinia sa, ameninţarea ”corupţiei extinse şi problemele masive cu crima organizată” aferente României şi Bulgariei este pur şi simplu prea mare.

El a notat totodată că ar fi imposibilă o justificare a reintroducerii controalelor la frontiera germano-austriacă în paralel cu o ridicare a controalelor la frontierele română şi bulgară cu Schengen, înaintea garantării protecţiei frontierelor externe ale Uniunii.

Înaintea alegerilor legislative din septembrie, Angela Merkel şi-a exprimat susţinerea faţă de aderarea tuturor statelor membre UE la Schengen, scrie news.ro

Merkel a catalogat propunerea preşedintelui CE Jean-Claude Juncker de admitere cât mai rapid posibilă a Românieii şi Bulgariei în Schengen drept o ”abordare rezonabilă”.

Însă ea a îndemnat în acelaşi timp la prelungirea controalelor la frontiera Germaniei, evocând o lipsă de protecţie la frontierele externe.

”Atât timp cât protecţia la frontiera externă nu va funcţiona aşa cum avem în vedere, este absolut să existe controale la puncte critice de pe frontiere interne”, sublinia Merkel într-un interviu.

JUNCKER DĂ ÎNAPOI ÎN PRIVINŢA ROMÂNIEI

Juncker a devenit mai rezervat în îndemnurile sale cu privire la aderarea la Schengen, cel puţin în privinţa României.

El a declarat recent la Bruxelles că România a făcut paşi mari în privinţa statului de drept, însă a adăugat că CE nu va accepta noi evoluţii, referindu-se la încercările PSD de a slăbi independenţa sistemului judiciar şi de a reduce eforturile în lupta împotriva corupţiei.

El a spus că dacă România nu-şi revizuieşte reformele, acest lucru va afecta discuţiile cu privire la aderarea sa la Schengen, potrivit news.ro

În total 26 de ţări sunt în prezent parte la Acordul Schengen din 1958, care a abolit paşaportul şi controalele la vamă între ţările participante.

Douăzeci şi două dintre ele sunt state membre UE, mai puţin Regatul Unit şi Irlanda, care nu au dorit să adere, Croaţia, Cipru, Bulgaria şi România.

Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia sunt semnatare din afara UE ale Acordului Schengen.

În pofida faptului că acordul prevede deschiderea frontierelor între statele semnatare, unele frontiere au fost reinstituite temporar în urma valului migraţiei din 2015.

În contextul unor îngrijorări cu privire la terorism, CE şi-a anunţat intenţia de a permite să se impună şi în viitor controale în zona Schengen, potrivit news.ro

În prezent, o ţară poate să prelungească asemenea politici cu privire la controlul la frontieră la fiecare şase luni. Cea mai recentă astfel de prelungire urmează să expire în mai.

Bruxellesul a propus o prelungire a acestor controale pe o perioadă de până la doi ani, din cauza situaţiei actuale în domeniul securităţii.

În prezent, în ţări ca Austria, Franţa şi Germania au loc misiunii de patrulare la frontiere. Cele mai multe dintre aceste ţări spun că fac acest lucru nu din cauza unei ameninţări teroriste acute, ci din cauza unei lipse de protecţie la frontierele externe ale UE.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. MAI: „Dezminţim că ar fi fost incidente cu urna mobilă”
Capital.ro
S-a stins actrița fenomen. Fiica sa a anunțat personal tragedia. Va rămâne în memoria tuturor veșnic
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai spectaculoase canioane și chei din România. Locurile pe care trebuie să le vezi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul șoc! Ce a spus și George Simion: Am votat Călin Georgescu!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa obligatorie în România. Șoferii trebuie să achite neapărat. NU puteți circula în caz contrar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Reguli pentru alegerile prezidențiale. Ce nu au voie să facă românii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile